Félig sincsenek feltöltve a hazai gáztározók

2,7 milliárd köbméternyit raktározunk jelenleg, de ennek több mint dupláját tudnánk, ha akarnánk.

MNO
2015. 09. 16. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság összeállítást készített a hazai földgáztározók töltöttségi állapotáról. Mint írják, a föld alatti tárolókban jelenleg mintegy 2,7 milliárd köbméternyi gáz van, ami ötödével, csaknem 700 millió köbméterrel kevesebb a tavalyi mennyiségnél. Tavaly novemberben 4,26 milliárd köbméternyit tározott be az állam, ez a teljes tárolókapacitás 67 százaléka. A lap felteszi a kérdést: mi értelme volt a központi büdzséből visszavásárolni a Moltól és az E.ON-tól a tározókat, ha nem töltik fel őket?

Tavaly a kormány vásárolt pluszban is földgázt a Gazpromtól, ez 800 millió köbméterrel növelte az itt tárolt gázmennyiséget. A Népszabadság forrása szerint viszont az idén nem tervez ilyet az orosz vállalat.

A Gas Infrastructure Europe kimutatása szerint a 18 adatszolgáltató ország között hazánk a gáztározók töltöttségi mutatóját illetően a sor végén kullog 42 százalékkal.

A magyar gáztározók kihasználtságát egyébként nagyban befolyásolják az orosz–ukrán gáztárgyalások, melyek évek óta problémákkal terheltek, az oroszok többször is leállították a szállítást.

Hazánk egyébként az unió ötödik legnagyobb tárolókapacitású országa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.