Félmilliárd dollár hitelt ad Ukrajnának a Világbank

„Csakis reformok útján lehet a stabilitást helyreállítani és újra gazdasági növekedést elérni”.

MTI
2015. 09. 16. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Qimiao Fan, a Világbank ukrajnai ügyekben illetékes igazgatója egyúttal a reformok felgyorsítására szólította fel az ukrán kormányzatot. „Csakis reformok útján lehet a stabilitást helyreállítani és újra gazdasági növekedést elérni Ukrajnában” – hangoztatta. Elismeréssel szólt ugyanakkor az ukrán kormánynak a gazdasági reformok terén elért eddigi eredményeiről, kijelentve, hogy a Világbank már látja a stabilizálódás első jeleit Ukrajnában.

A most elkülönített hitelt a pénzügyi szektor stabilizálására, azon belül is elsősorban a bankszektor megerősítésére nyújtja a Világbank.

A félmilliárd dolláros hitel egy széleskörű pénzügyi támogatási csomag része, amelynek keretében idén összesen kétmilliárd dollár hitel folyósítását helyezte kilátásba Kijevnek a Világbank. Tavaly májusban a program keretében Ukrajna 750 millió dollár hitelt kapott.

A Világbank szerint a strukturális reformok folytatódása mellett az ukrán gazdasági helyzet javulása már jövőre megkezdődhet.

A Világbank előrejelzése alapján Ukrajnában idén 7,5 százalékkal csökken a GDP, a bruttó hazai termék. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pesszimistább, 9 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált 2015-re. Ugyanakkor 2016-ban már 1-2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az ukrán kormányban és a nemzetközi pénzügyi intézményeknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.