Földgáztároló: megfelelő a magyarországi tárolók töltöttsége

A töltöttség jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami elegendő a téli folyamatos ellátás biztosításához.

MTI
2015. 09. 23. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tárolók töltöttsége a szeptember 20-i készletadatok alapján 47 százalékos, ami több mint 2,8 milliárd köbméternyi földgázkészletet jelent – derül ki a közleményből.Az éves felhasználáshoz viszonyítva a magyar tárolói töltöttség 35 százalékos, amely magasnak mondható, ezt ugyanis csak a cseh, szlovák és osztrák töltöttség előzi meg, a többi európai ország fogyasztás-arányosan 15-25 százalékon áll – mutatott rá az MFGT.Magyarországon két cég üzemeltet földgáztárolókat, amelyek összes tárolókapacitása 6,3 milliárd köbméter. Az abszolút tárolói készletszint, sőt a töltöttségi szint önmagában nem mérvadó, azokat mindig valamihez viszonyítva lehet értelmezni, így például az éves gázfogyasztáshoz – hangsúlyozták a közleményben.A földgázfogyasztás Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent, 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter fűtőanyagra volt szükségük a magyar felhasználóknak. A jelenlegi ismeretek alapján sem a fogyasztói igények, sem pedig az orosz–ukrán gázszállítási tárgyalások nem indokolják, hogy a kereskedők a tavalyihoz hasonlóan magas földgázkészletet halmozzanak fel a magyarországi földgáztárolókban – jelezte az MFGT.A földgáz beszerzéséért felelős kereskedők a tárolói készletezés mellett a téli fogyasztáshoz szükséges forrásokat a tél folyamán importból egészítik ki – tették hozzá.A földgáztároló társaság egész október során folytatja a betárolást a jelenlegi kereskedelmi igények alapján, ami előreláthatólag a hazai készletek növekedését eredményezi.A Magyar Földgáztároló Zrt. tárolói engedéllyel rendelkező infrastruktúra-üzemeltető, gázkereskedelmet nem folytathat, a földgázkereskedők által betárolásra szánt gázt tárolja. A társaság egyik fő felelőssége a megfelelő műszaki színvonal biztosítása, ennek érdekében folyamatos beruházásokat végez mind a négy földalatti gáztároló üzemén – áll a közleményben.A témával a Magyar Nemzet is foglalkozott, cikkünket itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.