Ide-oda pingpongozik Jávor Benedek és Kovács Zoltán

A kormányszóvivő szerint a PM-es politikus valótlant állít.

MTI
2015. 09. 15. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindez onnan indult, hogy Kovács Zoltán az ATV Rónai Egon vezette reggeli beszélgetős műsorában beszélt a paksi bővítésről.

Jávor Benedek szerint Kovács Zoltán a műsorban három állítást tett: Jávor Benedeknek, a PM európai parlamenti képviselőjének fogalma sincs a paksi bővítés uniós vonatkozásairól, az Európai Bizottság semmilyen vizsgálatot nem folytat a beruházás ügyében, és a projekt állami támogatással fog megvalósulni.

A szóvivő az MTI szerint úgy fogalmazott: az EU természetesen tüzetesen szemrevételezi, hogy egy állam hogyan kivitelezi azt a beruházást, amelyet támogat, ez azonban nem vizsgálat, hanem a szokásos ügymenet része. Kovács nyilatkozata az első alkalom, hogy a kormányzat részéről valaki elismerte az állami támogatás tényét: a nyár folyamán a kabinet írásban informálta a bizottságot arról, hogy Paks II. finanszírozásában nincs állami támogatás, Aszódi Attila kormánybiztos pedig a napokban tartott előadást Londonban arról, hogy a projekt állami támogatás nélkül, üzleti alapon valósul meg.

Ami az uniós vizsgálatokat, mindenekelőtt a tiltott állami támogatás gyanújával indult eljárást illeti: júliusban a magyar állami hírügynökség írta meg, hogy az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a projekt támogatási és közbeszerzési vonatkozásainak tisztázása érdekében, és az értékelés eredményét nem lehet megelőlegezni. Margrethe Vestager versenyjogi biztos a nyár folyamán hivatalos levélben tájékoztatta Jávor Benedeket: a vizsgálat a dokumentumok bekérésének szakaszában van, és miután megkapta a szükséges dokumentumokat, a bizottságnak két hónapja lesz eldönteni, hogy felveti-e a finanszírozási konstrukció a tiltott állami támogatás gyanúját. Elzbieta Bienkowska, a belső piac működéséért felelős biztos pedig már februárban arról írt Jávornak, hogy a beruházási tender elmaradása miatt is vizsgálat folyik, és tizenkét hónapon belül várható döntés a jogsértési eljárás megindításáról vagy az ügy lezárásáról.

„Hogy ki nem mond igazat, és ki nem ért ahhoz, amit csinál, azt a fentiek alapján viszonylag könnyű eldönteni, Kovács Zoltán viszont jelentősen hozzájárult a tisztázó uniós vizsgálat sikeréhez. A kormány mostantól még nehezebben fog tudni kikászálódni a saját maga által emelt hazugsághalom alól” – mondta Jávor.

A kormányszóvivő szerint Jávor Benedek „a nemzetközi antinukleáris lobbi aktivistájaként” mindent elkövet, hogy ártson a kapacitásfenntartás ügyének, ismét valótlant állít, és közleménye teljesen megalapozatlan.
Kovács Zoltán idézte a szóban forgó tévés nyilatkozatát, vagyis hogy „az EU természetesen tüzetesen szemrevételezi, hogy egy állam hogyan kivitelezi azt a beruházást, amelyet támogat”.

A szóvivő szerint egyértelmű, hogy ez a mondat a beruházás kormányzati támogatottságáról beszél, nem pedig állami finanszírozásról.

A PM-es EP-képviselő közleményéről úgy fogalmazott: „ezt az aljas kommunikációs manővert több dolog is leleplezi. Egyrészt az ATV hétfő reggeli műsorában elhangzottak alapján készített összeállításban a Népszava egy szóval sem említi, hogy állami anyagi támogatásról beszéltem volna, pedig ha ilyet teszek, biztos megírják, vélhetően nem csak ott. És ezen nyilván a műsorvezető is azonnal fennakadt volna.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.