Két éve nő már a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 7,0 százalékkal nőtt.

MTI
2015. 09. 03. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Az idei júliusi éves növekedés mértéke a legmagasabb, amiben azonban az egy évvel korábbi viszonylag szerényebb bázisadatok is szerepet játszhattak.

A forgalom júliusi élénkülése elsősorban az élelmiszer-fogyasztásnak volt köszönhető. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben tovább gyorsult az éves növekedés üteme, júliusban 6,3 százalékos volt a júniusi 4,5 és a májusi 1,4 százalék után. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. A nyers adatok alapján az első hét hónapban 6,2 százalékos volt a bővülés. Az első hét hónapban az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,7 százalékkal, és a nem élelmiszer jellegű iparcikkek forgalmának 8,4 százalékos emelkedése segítette a forgalom bővülését. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A KSH a kiskereskedelmi forgalom júliusi adatainak második becslését szeptember 24-én teszi közzé.

Több mint két éve nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a júliusi a legnagyobb egy hónapra jutó növekedés – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 hírcsatornán csütörtökön, a KSH frissen közzétett adatait kommentálva. Hozzátette: az adatok alapján az látszik, hogy gyorsuló ütemű a bővülés. Rámutatott, hogy a magyar kiskereskedelem Európai szinten is kiemelkedően nő, a múlt hónapban a negyedik legjobb lett.

Kiemelte: különösen fontos az adatokban, hogy az élelmiszerek forgalma több mint 6 százalékkal nőtt júliusban, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb havi adata. Ez arra utal, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése egyértelműen nem vetette vissza a kiskereskedelmi forgalmat. A vasárnapi pihenőnapról szólva megjegyezte azt is, hogy a kereskedelemben foglalkoztatottak száma 4400-zal bővült egy év alatt, a kereskedelemben komoly munkaerőhiány alakult ki, a betöltetlen álláshelyek száma meghaladja az 5500-at.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.