Még az idén kamatot emelhet a Fed

Ezt Janet Yellen Fed-vezető közölte péntek hajnali beszédében.

MTI
2015. 09. 25. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janet Yellen arról beszélt, hogy az idei kamatemelés mellett szól, hogy stabil az infláció, a gazdaság elég erős ahhoz, hogy új munkahelyeket teremtsen, és hogy a globális gazdaságban nem látni olyan komoly gondokat, amelyek miatt le kellene mondani a kamatemelés tervéről.A munkanélküliségi ráta a júliusi 5,3 százalékról 5,1 százalékra, hétéves mélypontra csökkent augusztusban az Egyesült Államokban. Augusztusban az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció 1,8 százalék volt. A második negyedévi gazdaságnövekedés 3,7 százalék volt előzetes adatok szerint, a végleges számot péntek délután ismertetik.A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző szándékkal zéró közeli szinten az irányadó kamatot. A 69 éves Janet Yellen az egyórás beszédének vége előtt nem sokkal rosszul lett, előadását egy rövid időre meg kellett szakítani, majd orvosi ellenőrzés után fejezte be azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.