Mégis lesz gázóra-leolvasás

Az érintett mintegy 37 ezer ügyfél előzetes tájékoztatást kap a szolgáltatójától.

Illés József
2015. 09. 01. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a lakossági földgázfogyasztókat a korábbi szolgáltatóiktól átvevő állami tulajdonú Főgáz Zrt. korábban azt közölte, hogy nem lesz szükség gázóra-leolvasásra a váltás miatt, a háztartások egy részénél mégis lesz soron kívüli leolvasás. Az általunk megkérdezett szakértők szerint ennek az oka az, hogy óriási bevételkiesést szenvedhetnek el az úgynevezett egyetemes szolgáltatási piacról távozó cégek – a német E.ON, a francia GDF Suez és az olasz Eni magyarországi leányvállalatai – abban az esetben, ha nem a mérőórák állásának a rögzítése, hanem a felhasználók „bemondása” vagy fogyasztásbecslés alapján számolnak el ügyfeleikkel.Amint arról beszámoltunk: korábban kötelező volt a szolgáltatóváltáskor leolvasni a gázmérőórákat mind az átadó, mind az átvevő cégnek a pontos elszámolás érdekében. Ezúttal ez nem történik meg, mert a Főgáz nem szándékozik leolvasni mind a 2,5 millió új vevője mérőegységét, s erre egy közelmúltban végrehajtott jogszabály-módosítás lehetőséget is ad számára. Így az állami gáztársaság az eddigi szolgáltatóktól kéri majd el a korábbi fogyasztási adatokat, s annak, illetve a családok bediktálásának az alapján számláz az új ügyfeleinek. Ezen az Főgáz nem veszíthet, mert ha később a mérő ellenőrzésénél kiderül, hogy a szolgáltatóváltás során esedékes elszámoláskor az ügyfél kevesebbet fizetett, az állami gázcég utólag behajthatja a különbözetet. Míg a piacról kivonuló cégek elkönyvelhetik az akár több száz millió forintos ráfizetést.Feltehetően emiatt is döntött úgy az E.ON, hogy mint azt közölte: „a zavartalan átadás-átvételi folyamat és az ügyfeleknek is fontos pontos elszámolás érdekében az év hátralevő időszakában az E.ON és a Magáz munkatársai – a normál leolvasási tevékenység mellett – rendkívüli gázmérő-leolvasás céljából felkeresik az ügyfeleket. A szeptemberben induló rendkívüli leolvasási időszakban elsősorban azokat az ügyfeleit keresi fel a területileg illetékes elosztótársaság, ahol az éves leolvasásra a szolgáltatóváltást megelőző nyolc hónapnál régebben, azaz 2015 áprilisa előtt került sor. A rendkívüli leolvasást nem követi számla, a célja az, hogy pontosabbá váljon az átadás időpontjában készített elszámolás. A rendkívüli leolvasásban érintett mintegy 37 ezer ügyfél előzetes tájékoztatást kap a szolgáltatótól”.Ismeretes: az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől, a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezret meghaladó mennyiségű felhasználóját pedig legkésőbb 2016. július 1-jétől fogadja be az állami gázcég. A Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója viszont 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére biztosítja a földgázellátást, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.