Nem változott az alapkamat, az elemzők sem vártak mást

Matolcsy már a júliusi kamatdöntő ülés után bejelentette, hogy véget ért a csökkentési ciklus.

MTI
2015. 09. 22. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank monetáris tanácsa keddi ülésén nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén. Az elemzők kamattartásra számítottak, miután a júliusi kamatdöntő ülés után Matolcsy György, a jegybank elnöke bejelentette, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.A tanács közleménye kiemeli: a monetáris testület megítélése szerint az inflációs cél középtávú elérése és a reálgazdaság ennek megfelelő ösztönzése a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása irányába mutat.Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerdai átállás után a piaci kamatok továbbra is jelentősen elmaradhatnak az új irányadó instrumentum kamatától, ami azonban az alacsonyabb inflációs pálya és a várhatóan gyengülő növekedés miatt egyelőre nem okoz feszültséget.Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője úgy vélte: még nem látható tisztán, hová áramlik majd a kéthetes betétből a tőke az év végéig, de megjegyezte: „a piac szereplőinek elég ideje volt a felkészülésre, ezért jelentős hatásra a forint- vagy az állampapírpiacon nem számítunk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.