Népszerűek a személyi hitelek

A bankok akciókkal, ajándékokkal ösztönzik a hitelfelvételt.

Hajdú Péter
2015. 09. 16. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre népszerűbbek a személyi hitelek hazánkban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikájából. A júliusi adatok azt mutatják, hogy 12,5 milliárd forint értékben vettek fel a magyar családok személyi hiteleket, ami több mint 15 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest, de júniushoz viszonyítva is 7,3 százalékos bővülést jelent. Miután a feltételek egyre kedvezőbbek, a hat éve tartó csökkenés megállt, és a hetedik hónap dinamikus bővülésének köszönhetően a teljes személyi hitelállomány fél százalékkal emelkedett. – Trendfordulóról talán még nem beszélhetünk, de az biztos, hogy emelkedőben van a lakosság hitelfelvételi kedve – közölte a BankRáció.hu vezető elemzője.

Gergely Péter elmondta, ennek oka, hogy a válság csitulását követően az emberek úgy érzik, kilábalóban van a gazdaság, stabil a munkahelyük és a jövedelmük, ezért már bátrabban mernek költekezni, amihez hitelt is igénybe vesznek. Jellemzően a korábban elhalasztott nyaraláshoz vettek fel kölcsönt, esetleg kisebb lakásátalakításhoz, -felújításhoz. Az sem ritka, hogy a korábban felvett nem jelzálogalapú kölcsön kiváltására használják fel a személyi hitelt. Az is segíti a piac bővülését, hogy az alapkamat csökkenésének köszönhetően már hosszabb ideje soha nem látott mélységben van a személyi kölcsön kamata.

 

Kérdésünkre a szakértő elmondta, nemcsak az átlagos kamatok estek vissza, de több bank akciókkal is igyekszik ügyfeleket szerezni. Így időnként még minimálisan tíz százalék alatti kamatokkal is hirdetnek személyi kölcsönt. Az ilyen kedvező feltételeket persze csak a kiemelten jónak minősített ügyfeleknek kínálják, akiket jól ismernek, és magas jövedelemmel rendelkeznek, rendszeresen fizetik esetleges korábbi törlesztőrészleteiket. De az átlagos hitelkamatok is jelentősen visszaestek; amíg egy-két évvel ezelőtt még valahol harminc százalék körül járt az átlagos személyi kölcsön kamata, addig ma már a 25 százalék is magasnak számít.

– Ha valaki ma személyi hitelt szeretne felvenni, akkor válogathat a banki ajánlatok, akciók között. A kamatok jellemzően 15 és 25 százalék között mozognak, de aki kicsit utánajár, könnyen talál 10–15 százalék közötti kamatot ígérő ajánlatot – hangsúlyozta Gergely Péter. – Nem egy pénzintézet ígér okostelefont vagy tabletet a szerződéskötés fejében, hogy ösztönözze a hitelfelvételt. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy korábban elképzelhetetlen rugalmasságot mutatnak a bankok, csak hogy ki tudják helyezni pénzüket. A hitelintézetek egy része ma már nem akarja hosszabb időre lekötni tőkéjét, ezért a biztonságosabb, ingatlanfedezetű lakáshitel helyett inkább személyi hitelben utaznak. Ennek oka, hogy a kölcsön mögött ugyan csak az adós jövedelme áll, de az elmúlt időszakban a bankok már kitapasztalták, melyek a biztosan fizető ügyfelek, s így nem különösen magas a bedőlés kockázta. A kamat viszont jelentősen magasabb, mint az ingatlanfedezetű hitel esetén, így a haszon is nagyobb.

Személyi hitelt egyébként jellemzően ötszázezer és egymillió forint közötti összegben vesznek fel az emberek, három–öt éves futamidővel. A felvételt azzal is ösztönzik a bankok, hogy bizonyos esetekben akár egy órán belül a számlára kerülhet az igényelt összeg. De az is előfordul, hogy a netbanki belépésnél a számlatulajdonos jövedelméhez igazított ajánlat jelenik meg, amelyre csak rá kell kattintani, s már él is a szerződés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.