Nincs gond a bolti kakaóval

A Nébih által vizsgált 39 termék jó minőségű, jelölési hibák azonban akadnak.

Bodacz
2015. 09. 01. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb Szupermenta terméktesztjén. A hazai boltok kínálata alapján 39 terméket – 19 kakaós tejet és 20 italt – vizsgált a hatóság, amely egyik esetben sem emelt minőségi kifogást, kizárólag jelölési hibák miatt kellett a hatóságnak eljárást indítania. A Nébih munkatársai valamennyi terméknél megvizsgálták a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is nézték a szakemberek. Szintén górcső alá vették a kalciumtartalmat is: erre a Néhib közleménye szerint azért volt szükség, mert a tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalciumszükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik.Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen. E téren több problémát is találtak a szakemberek. Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges”, „erő”, „élet” csak meghatározott feltételek mellett lehet használni. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója – súlyos szabálysértés miatt – összesen félmillió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékelték a kóstolók a termékeket. A kakaós tejek között a COOP, a kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital végzett az élen. A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták. Az 5–15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján az ő kedvencük a Tolle kakaós tej.A kakaós tej legalább 70 százalék tejet tartalmaz, savót, permeátumot, egyéb tejhelyettesítő azonban nem lehet a dobozban. A kakaós italban azonban lehet savó, író, permeátum is, s a megnevezésben nem szerepelhet a tej szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.