Olajminiszter: Irán visszaszerzi világpiaci részesedését

Jövő márciusra Irán már napi 3,8-3,9 millió olajat tervez termelni a perzsa ország.

MTI
2015. 09. 02. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte: Irán jelenleg napi 2,8 millió hordó olajat hoz felszínre, három éve a legnagyobb mennyiséget, és ebből napi egymillió hordót exportál. A szankciók feloldása után nem sokkal a kitermelést napi 500 ezer hordóval, öt hónap leforgása alatt pedig egymillió hordóval fogják növelni. Jövő márciusra Irán már napi 3,8-3,9 millió olajat tervez termelni. A kitermelés napi egymillió hordós növelése mellett Irán olajipari beruházásokat is vár az országba a termelés további növeléséhez. Mehdi Hosszeini, Irán olajipari szerződések átstrukturálásával foglalkozó állami bizottságának az elnöke múlt havi nyilatkozata szerint az ország napi 5,7 millió hordóra tervezi növelni olajtermelését. Céldátumot a tervre azonban nem adott meg.Az interjúban az iráni olajminiszter leszögezte, hogy a jelenlegi alacsony olajár sem tántorítja el az országot világpiaci szerepének visszaszerzésétől, „bármilyen áron” növelni fogja a termelését, és arra számít, hogy az OPEC tagországai „helyet csinálnak” majd az iráni olajnak a piacon. Ha a piaci visszatérés az olajárak csökkenésével jár majd, Irán akkor sem fog lassítani annak ütemén. Bijan Zanganeh szerint az OPEC tagjainak többsége hordónként 70-80 dolláros olajárat tartana elfogadhatónak, és úgy látja, hogy a szervezetnek nem kell koordinálnia termelését a szervezeten kívüli olajtermelőkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.