Örökre eltiltották a bankárokat

A Széchenyi Bank volt irányítói nem tölthetnek be a jövőben vezető tisztségeket.

Hajdú Péter
2015. 09. 24. 4:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleg lezárta a Széchenyi Bank volt vezetőinek szakmai pályafutását a jegybank – tudta meg a Magyar Nemzet. Binder István felügyeleti szóvivő kérdésünkre elmondta, a kedden kiszabott személyi pénzbírságok a törvény által megengedett 20 millió forintos maximumot jelentik, illetve annak közelében vannak, s azok nagysága egyben a jegybank értékítéletét is tükrözik. Bár maga a pénzbírság is jelentős, mégsem ez a legsúlyosabb büntetés az egykori vezetők számára. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis a vezető tisztségekben betöltött és igencsak kifogásolható tevékenységük alapján úgy ítéli meg, hogy a Széchenyi Bank egykori vezetői elveszítették szakmai jó hírnevüket, azaz bizonyították alkalmatlanságukat ilyen jellegű tisztségek betöltésére. Miután az MNB felügyelete alá tartozó pénzügyi vállalkozásoknál – nyugdíjpénztárak, bankok, biztosítók és egyéb pénzügyi vállalkozások – a jegybank engedélye szükséges a vezető tisztségviselők kinevezéséhez, ezt a Széchenyi Banknál megbukott vezetők soha többé nem kapják meg.A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel még nincs vége az ügynek. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis idén március elején büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a banknál történt, a jegybank szakértői szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt. A nemzeti banknál úgy vélik, a csődbe ment hitelintézetnél történt szabálytalanságok kapcsán fölmerülhet a hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélések gyanúja. A nyomozás egyelőre még folyik, ezért annak állásáról a felügyeleti hatóság nem tud tájékoztatást adni, a nyomozó szervek által igényelt adatok átadásával azonban segítik az ügy részletes felderítését. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre közölte, a nyomozás hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folyik, a nyomozás lezárásának tervezett határideje október 20. A nyomozásra való tekintettel egyéb információt nem ad ki a rendőrség.Ismeretes, a tavaly decemberben bedőlt Széchenyi Bank egykori vezetőire súlyos személyi bírságot szabtak ki a napokban. Így a volt elnök-vezérigazgatót, az igazgatóság elnökét, Szakács Tibort 20 millió forint, Lakatos Zsolt volt üzleti vezérigazgató-helyettest, igazgatósági tagot, valamint Deák Klára egykori vezérigazgató-helyettest, igazgatósági tagot 19-19 millió, az igazgatóságban korábban tevékenykedő Töröcskei Zsuzsannát pedig 18 millió forint bírság megfizetésére kötelezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.