Paks II: elkezdődött a környezeti hatásokról szóló nemzetközi konzultáció

Aszódi Attila szerint az első állomáson, a Horvátországban folytatott konzultáció konstruktív volt.

MTI
2015. 09. 21. 23:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az MTI-nek kifejtette: a beruházást összefoglaló előadás után a megjelent környezetvédő civil szervezetek, valamint a különböző önkormányzatok és hatóságok feltehették szakmai kérdéseiket. Főként a sugárterhelésre és a nukleáris biztonságra vonatkozó, valamint a hulladékkezeléssel kapcsolatos kérdések merültek fel, azonban ezekre számítani lehetett – jegyezte meg a kormánybiztos.

Aszódi Attila úgy vélte, az eszéki nyilvános fórumon az érdeklődők részletes tájékoztatást kaptak, néhány héten belül pedig megérkezik a horvát illetékesek álláspontja írásban is.

Mint mondta, összesen 30 országot hívtak meg a Paks II beruházással kapcsolatos nemzetközi eljárásba. Szerdán Bécsben folytatódik a körút, utána Romániába, Szlovéniába, Ukrajnába, Németországba és Szerbiába mennek, ahol számos szakmai konzultáció és lakossági fórum, közmeghallgatás lesz – tette hozzá.

A kormánybiztos emlékeztetett: a nemzetközi konzultációknak az a célja, hogy a magyar engedélyező hatóság – a környezetvédelmi hatóság – további véleményeket csatoljon be, és meggyőződjön arról, hogy a környezeti hatástanulmányból nem marad ki olyan megközelítés, amit figyelembe kellene venni az értékeléskor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.