Tarthatatlan helyzet?

A kormány az önkormányzatok nélkül dönt a közműcégekről.

Illés József
2015. 09. 25. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati közműcégek – az ivóvíz-, a szennyvíz- és a távhőszolgáltatók, illetve a hulladékszállító társaságok – zöme mostanra súlyos gazdasági helyzetbe jutott a rezsicsökkentések miatt. A kormányzat pedig csak különböző koncepciókat gyárt ahelyett, hogy megoldaná a csőd felé tartó közszolgáltató cégek gondjait – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke.Schmidt Jenő elmondta, hogy a kormány nem vonja be sem a döntés-előkészítésbe, sem a határozathozatalba a polgármesteri hivatalokat. Így a helyhatóságok nem tudják, mi lesz a közszolgáltató vállalkozások sorsa, csak azt látják, hogy a helyzetük egyre reménytelenebb.Az elnök szerint több szolgáltatási területen már az is segítene talpon maradni a vállalatoknak, ha a kormányzat mérsékelné a rájuk kirótt terheket. Például a szemétszállítási ágazat helyzetén nagymértékben javítana, ha az állam csökkentené a tonnánként hatezer forintos hulladéklerakási járulékot, s emellett mentesítené az útdíjfizetés alól a szemétszállító járműveket. Az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatók óriási kintlévőségeket görgetnek maguk előtt. A távhőszolgáltatóknak pedig a kormányzati árstop miatt évente hozzávetőleg 60 milliárd forint támogatásra van szükségük ahhoz, hogy működőképesek maradjanak. Ezért abban az esetben, ha a kabinet tétlen marad, jövőre valamennyi szolgáltatási ágazatban csődbe juthatnak a közműtársaságok.Emlékezetes: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még májusban bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások a helyhatóságokkal, amelyek nyomán mintegy kilencven önkormányzati távhőszolgáltató vállalat kerülhet állami érdekkörbe. A miniszter által beharangozott egyeztetéseknek azonban a nyilatkozat óta nyomuk sincs. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a napokban viszont arról beszélt, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. hamarosan megkezdi a hazai távhőszolgáltatók átvilágítását is, miután a kormányzat tavalyi döntése szerint az állami közműszolgáltató rövidesen a távhőpiacon is megjelenik.Önkormányzati körökben egyelőre erről sem hallottak. Schmidt Jenő úgy véli, hogy az áram- és a földgázellátáson kívül valamennyi közszolgáltatást vissza kellene adnia a kormánynak az önkormányzatok kezébe. A közműcégeket ugyanis helyben tudják a lakosság igényeit is figyelembe véve a leghatékonyabban irányítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.