Tovább lassult a magyar gazdaság

Szeptemberben is lassult a magyar gazdaság növekedési üteme a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) szerint.

MTI
2015. 09. 24. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap csütörtöki számában közölte: így a harmadik negyedévben sem várható, hogy a második negyedévinél nagyobb növekedést mutasson a gazdaság. A GDP-növekedés így vélhetően 3 százalék alatt marad idén.Szeptemberben 2,68 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a gyorsulási irányadó (gyia) szerint, ami azt jelzi, hogy a tavaly és az idei év elején látott 3 százalék feletti növekedési ütemek visszatérésére egyre kevésbé lehet számítani. Az előző hónaphoz, augusztushoz képest a gyia 0,21 százalékos bővülésről tanúskodik.Szeptemberben a gyia szerint folytatódtak az előző hónapokban látott trendek: a pénzügyi részindexek jobban, míg a makrogazdaságiak rosszabbul teljesítettek. Az öt pénzügyi komponensből négy kedvezően hatott a főindexre. A reálkamat csökkenése, a pénzkínálat reálértékének növekedése – főként a jegybank növekedési hitelprogramja miatt –, az Ifo-index emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú hozamok közötti különbség csökkenése támogatta a gyiát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.