időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Újra nagyot gurít a Tata Budapesten

MTI
2015.09.25. 12:46

Az indiai mamut 300 újabb munkahelyet teremt.

Szabó László a bejelentés alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Tata budapesti központjából 34 nyelven nyújtanak egyebek mellett üzleti megoldásokat, tanácsadási, informatikai szolgáltatásokat a világ minden részébe. A vállalat folyamatosan fejlődik, nemcsak tőkét hoz az országba, hanem munkalehetőséget ajánl azoknak a tehetséges fiataloknak, akik esetleg a külföldi munkakeresést fontolgatják – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte: a kormány az utóbbi években a munka világában sokkal kiszámíthatóbbá tette a vállalatok költségtervezését, ami arra ösztönzi a cégeket, hogy Magyarországon bővítsék a létszámukat. Az egyetemek képzését is hozzáigazították a vállalati igényekhez, valamint bevezették a duális képzést, amivel a fiatalok már az iskola mellett meg tudnak ismerkedni a munka világával.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) jelenleg tizenhárom olyan döntés előtti projektet visz, amelyek 2400 új munkahelyet jelenthet Magyarországon, ha pozitívan bírálják el a pályázatokat.
Szabó László szerint a külföldi befektetők is egyre inkább elismerik Magyarország sikereit. A Forbes üzleti magazin listáján a közép-európai gazdaságok közül egyedül hazánk került be a leginkább befektetőbarát országok top tízes rangsorába, ahol a kilencedik helyet foglalta el negyvenhat ország közül – ismertette.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Narendra Modi indiai kormányfő Make in India nevű befektetés-ösztönzési programot hirdetett, amelyben évente 12,5 millió munkahely létrehozását tűzte ki célul. „Nagyjából ugyanazt csinálják, mint mi” – fogalmazott Szabó László arra utalva, hogy Indiában is számos mérnököt képeznek, befektetőbarát gazdasági környezetet hoznak létre, az exportra termelő vállalatokra fókuszálva.

Az államtitkár ismertette: elemzők szerint India gazdasága 2020-ra 7,5-8 százalékkal fog bővülni. Ezt segíti a kínai gazdaság növekedésének utóbbi hónapokban tapasztalt lassulása, így India ki tudja használni ezt a kompetitív előnyt – vélekedett.

Prabal Datta, a TCS igazgatója kiemelte: a magyarországi szolgáltató központ néhány tucat mérnökkel indult 2001-ben, mára pedig már 1300 magasan képzett, több nyelven beszélő mérnököt, közgazdászt, informatikust, fejlesztőt foglalkoztat.

Az igazgató elmondta, hogy a vállalat számos magyar egyetemmel működik együtt, fejlődési lehetőséget, gyakornoki pozíciót nyújt a diákoknak. A társaság kiemelten fontosnak tartja a tapasztalatszerzés lehetőségét, a tudásmegosztást, valamint az átláthatóságot, a tisztességes üzletvitelt – jelentette ki.

Prabal Datta az MTI-nek kifejtette, hogy az új embereket a következő hónapokban veszik fel, az üzleti tervtől függően. Elsősorban üzleti folyamatokkal kapcsolatos szolgáltatásokhoz és infrastrukturális, ügyfélszolgálati, valamint informatikai pozíciókra keresnek embereket.

Molnár László, a TCS-nek otthont adó tizenegyedik kerület alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: bízik abban, hogy az utóbbi években kiépült kiváló kapcsolat a kerület és a cég között tovább erősödik.

Az eseményhez kiadott sajtóanyag szerint a TCS a világ 46 országában 324 ezer munkavállalót foglalkoztat. A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint a TCS Magyarországi Fióktelepe a 2014. március 31-éig tartó üzleti évben 8,7 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el, az előző évi 7,9 milliárd forint után. A cég adózott eredménye ugyanebben az időszakban 124,9 millió forint volt az egy évvel korábbi 154,2 millió forint után.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.