Varga: A mezőgazdaság a magyar gazdaság kulcságazata

A nemzetgazdasági miniszter mellett a földművelésügyi is méltatta az ágazatot, beszélt Kövér László is.

MTI
2015. 09. 23. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság kulcságazatának nevezte a mezőgazdaságot Varga Mihály a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ünnepélyes megnyitóján szerdán. Egyben azt is hangsúlyozta, hogy a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaságnak is fontos szerepet szán a kormány a gazdaság fejlődésének megalapozásában. Kiemelte, hogy a gazdasági eredményekhez a mezőgazdaság nagyban hozzájárult: az ágazat 2014-ben újabb rekordot ért el, teljesítménye folyó áron számolva 43 százalékkal haladta meg a 2010. évit.A megnyitón jelen volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki a rendezvényt a gazdák, élelmiszer-előállítók ünnepének és a magyar élelmiszer-gazdaság legfontosabb bemutatkozási színterének nevezte. Szavai szerint a vidék élelmiszerei legjavát hozza Budapestre a helyi termékek évében.A gazdaság, benne az agrárium sikeres működéséhez nem elég a jó föld és a jó klíma, mindehhez szükséges az intézmények, köztük kiemelten a magyar állam jó működése is – ezt már Kövér László emelte ki a megnyitón. Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az államnak ezért feladata az értékek megőrzése és gyarapítása. Utalt arra, hogy negyedszázaddal ezelőtt a szabad világhoz való csatlakozás után az országban megjelentek az élelmiszer-ipari tömegcikkek, amelyek a magyar élelmiszer-ipari kapacitások leépülését, a magyar élelmiszerek piacvesztését, és a magyar élelmiszerek biztonságának csökkenését vonták maguk után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.