Fidesz: Ha Mészáros Lőrinc földműves, vehet földet

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok nem értették meg a gazdatársadalom üzenetét.

MTI
2015. 10. 26. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrffy Balázs, a kormánypárt országgyűlési képviselője – egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – ezt azzal kapcsolatban mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére hétfőn politikai vitanapot tart az állami termőföldek értékesítéséről. A fideszes politikus hangsúlyozta: „a termőterület a magyar gazdák kezében van a legjobb helyen”.

„Mutyi kizárva”

– jelentette ki az értékesítésről szólva, jelezve, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár pedig a helyi árnál tíz százalékkal magasabb. A spekulánsok kizárását húszéves terhelési és elidegenítési tilalom garantálja – tette hozzá.

Győrffy Balázs kiemelte továbbá, hogy Magyarországon 300 hektárnál több termőföldet senki sem szerezhet. Tájékoztatása szerint a most értékesítésre szánt állami területek körülbelül négyötöde tíz hektárnál kisebb.

Arra a felvetésre, hogy Mészáros Lőrinc (Fidesz–KDNP), Felcsút polgármestere és családja jelentős területeket szerezhet majd meg, a kormánypárti képviselő úgy reagált: ahogyan minden más magyar állampolgár, úgy Mészáros Lőrinc is akkor tud vásárolni, ha földműves, és ebben az esetben is csak 300 hektárt.

Az MSZP szerint nem lehet megakadályozni a magyar termőföld külföldi kézbe kerülését az állami földek eladásával. Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a külföldiek földvásárlását akkor lehet megakadályozni, ha ezek a földek állami kézben maradnak. Minden más esetben legkésőbb húsz év múlva külföldi kezébe kerülhetnek a most eladott földek – tette hozzá.

Mint mondta, reméli, hogy a hétfő délután, a földeladásról tartott parlamenti vitanapon mindenki számára világossá válik: amire a Fidesz-kormány készül, az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége. Szerinte ezeket a földeket ugyanolyan technikával és ugyanolyan módon játsszák ki a barátoknak, mint ahogy az a földbérleteknél történt.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke mutyijellegűnek tartotta az összes állami tulajdonban lévő szántóföld eladását. Ezt azzal magyarázta, hogy egy hónap alatt akarják elárverezni a földeket, így – véleménye szerint – az előre kiválasztottak nagyobb eséllyel juthatnak földhöz. Szóvá tette, hogy azoknak van elővásárlási joga, akik „gazemberséggel” jutottak a földbérletekhez. Emlékeztetett arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata alapján a földpályázatok egyharmadánál csalás történt.

Szerinte nincs megélhetés, nincs munka a magyar falvakban élő embereknek. Ezt a folyamatot meg kellene állítani, például egy olyan bérleti rendszerrel, amelyben előírnák, mire lehet hasznosítani a földeket – mondta. Szorgalmazta az önkormányzatok elővásárlási jogának biztosítását is a földek esetében. Ha kormányra kerülnek, a most eladott földeket vissza szeretnék vásárolni – jelezte.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az állami földek privatizációjáról szóló vitanap fontos, de csak pótcselekvés, mert a kormány „elbliccelte”, hogy valódi törvényjavaslat formájában nyújtsa be a „gyalázatos földprivatizációt” – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja. Szabó Rebeka hangsúlyozta: törvény helyett egy kormányrendelet teszi lehetővé, hogy az állami földeket „kiárusíthassák és a saját érdekcsoportjaiknak adják oda”.

Arra is kitért, hogy kiírták a licitet a Felcsút környéki földekre, amelyeket – szavai szerint – most Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vehet meg, „elorozva végleg” a helyi gazdálkodók elől. A politikus hazugságnak nevezte, hogy a most meghirdetett állami földeket nem vásárolhatják meg külföldiek, mert – véleménye szerint – egy kormányhatározattal bármikor felülírhatják a húsz évre szóló elidegenítési tilalmat. Arra is kitért, hogy a kormányzat állításaival szemben védett, például Natura 2000-es területeket is értékesítenek.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Fidesz kiskirályok kezébe adja az állami földeket, és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a legnagyobb gazdálkodó lehet Magyarországon – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke. Varju László úgy fogalmazott: a Fidesz kiadta a jelszót, „falut minden oligarchának”, és az évtizedek óta gazdálkodó emberek helyett olyanok vásárolhatják meg az állami földeket, akik eddig „kapát sem láttak a kezükben”.

A független képviselő szemfényvesztésnek nevezte azokat a kormányzati kijelentéseket, hogy a kistulajdonosok juthatnak földhöz. A DK szerint Mészáros Lőrinc az élő bizonyíték arra, hogy nem a gazdák, hanem a fideszes oligarchák kapják meg a földet. Ezért a helyzetért Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek el kell majd számolnia – tette hozzá.

A Blikk hétfőn arról írt, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester végleg megszerezheti azokat az állami földeket, amelyeket eddig csak haszonbérbe kapott meg. A lap közlése szerint meghirdették azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket jelenleg családi cége, a Búzakalász 66 Kft., illetve felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János bérelhetnek. A Blikk arról számol be, hogy az állam mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.