Kígyóuborkát vontak ki a forgalomból

A rovarölőszer hatóanyaga sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.

MTI
2015. 10. 17. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgálták a kiskereskedő raktárában vett mintát, mely a jelenlegi adatok szerint egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát – acefátot és metamidofoszt –, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.

A mért hatóanyag-maradék „a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén”, nagy dózisban rövid időn belül jelentkező tüneteket – émelygést, hányást, gyengeséget – okozhat, ám gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből, és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem vagy kis eséllyel okozhat a hatóanyag.

Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a felsorolt tüneteket, keresse fel kezelőorvosát – javasolja az élelmiszerbiztonsági hivatal.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A Nébih folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.