Mézbotrány: lángolt a magyar kaptár Brüsszelben

Kaptárégetés, petíció a bizottságnak – Brüsszelben és Budapesten is demonstráltak a magyar méhészek.

Konopás Noémi
2015. 10. 30. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Transzparenseket a magasba emelve tüntetett – magyar kezdeményezésre – hozzávetőleg száz magyarországi, horvátországi, romániai és szlovákiai méhész az Európai Bizottság székházánál a Kínából az Európai Unióba irányuló mézimport szabályozásának szigorítása érdekében. „Az eseményen minden rendben zajlott, a francia, német és görög méhészegyesületek képviselőinek kézjegyével ellátott petíciónkat benyújtottuk az Európai Bizottsághoz” – tájékoztatta az MNO-t telefonon az eseményt követően Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja, a tüntetés szervezője. A benyújtott dokumentumban egyebek mellett követelik a kínai importméz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő EU-s laboratóriumi vizsgálatát, valamint az importmézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a méhészek azt követően vonultak utcára, hogy állításuk szerint kiderült, több tízezer tonna hamis méz áramlik az Európai Unióba és kerül egyebek között a magyar asztalokra anélkül, hogy ezzel bármelyik fogyasztó tisztában lenne. Takács Ferenc múlt héten jelentette be: laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. A demonstrációval és a petícióval az az elsődleges céljuk, hogy az unió megfelelő szervezete indítson azonnali, tudományos alaposságú vizsgálatot – a jelenlegi gyakorlat ugyanis csak a mézminták néhány paraméterére terjed ki – a kínai importmézekkel kapcsolatosan annak megállapítására, hogy valódi mézről beszélhetünk-e.

A vásárláskor a fogyasztók tisztánlátását nem segítik a termékeken található címkék sem, a jelenlegi uniós szabályozás szerint ugyanis a mézek csomagolásán csak azt kell feltüntetni, hogy a termék az Európai Unión belülről vagy kívülről származik. A címkén nem kötelező továbbá azt sem jelölni, hogy a termék milyen arányban tartalmazza a különböző országokból származó mézet. Takács szerint tarthatatlan, hogy hetente száz kamion kínai méz érkezik az EU-ba, mégsem találunk egyetlen üveget sem az európai boltok polcain, amelyen rajta lenne, hogy kínai mézet tartalmaz, ezért követelik a jelölési szabályok szigorítását. A méhész szólt továbbá arról, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által a magyar üzletek polcain található kevert mézekből vett minták alapján megállapítható, hogy e termékek negyven százaléka ipari, hatvan százaléka pedig igen gyenge minőségű méz. A magyar polcokon található, Európai Unión kívülről származó mézekből vett minták mindegyike – állítása szerint – kínai mézet tartalmaz. Mint mondta, a demonstrációt követően a tüntetők méhkaptárakat gyújtottak fel, amivel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy ha nincs szükség a mézükre, akkor nincs szükség a méheikre sem, ami komoly következményekkel fog járni. (Einstein óta pedig jól tudjuk, ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl.)

A brüsszeli tüntetéssel egy időben, pénteken négyszáz magyar méhész tiltakozott a mézhamisítás ellen Budapesten, az egyik bevásárlóközpont előtt. „Hol van az élelmiszer-biztonság, és hol van az önellátásra mint uniós alapelvre való törekvés?” – tette fel a kérdést a tüntetéssel egybekötött sajtótájékoztatón Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Arról biztosította a jelen lévő méhésztársakat, hogy addig nem fejezik be tiltakozó akciójukat, amíg nem érnek el eredményt, vagyis amíg a polcokról el nem tűnnek a hamis mézek. Sok sanyarú évet követően végre elfogadható szezont zárt az ágazat, erre előállt az a helyzet, hogy nem kell a kiváló minőségű magyar méz, amelynek a 73 százalékát uniós piacon értékesítik a magyar méhészek – mondta. „Nem kérünk az importszutyokból és abból, hogy a magyar mézet ezek feljavítására használják” – hangsúlyozta. Mészáros szólt arról is, hogy egy asztalhoz hívták a magyar áruházláncok képviselőit, de csak a CBA-tól kaptak visszajelzést.

A fogyasztók biztonsága érdekében azonnali hatállyal kivonta hálózata polcairól a CBA azokat a mézeket, amelyekben kínai alkotóelem található – jelentette be az eseményen Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója. A kiskereskedelmi lánc képviselője szólt arról, hogy az általuk forgalmazott termékeket szúrópróbaszerűen ellenőrzik, s eddig nem volt még probléma a mézekkel, az OMME azonban olyan jegyzőkönyveket tárt a CBA képviselői elé hétfőn, hogy – bár az említett termékeknek nincs egészségügyi kockázatuk – szükségét látták az azonnali lépésnek.

Cserényi Péter, az OMME szakmai elnökhelyettese a tüntetésen arra szólította fel a méhészegyesület tagjait, hogy bojkottálják a mézkeverőket, vagyis ne adják a gyenge minőséget eredményező keveréshez a magyar mézet. Mint mondta, a méz keverésében többnyire Kínából és Dél-Amerikából származó mézet használnak az Európai Unióban, és ezzel nemcsak a fogyasztókat tévesztik meg, hanem kiszorítják a magyar és az uniós méztermelőket a piacról. A szakértő a mézre szeptember 30-án akkreditált mágneses magrezonanciás laboreljárástól reméli a hamisítás megállítását – mondta lapunknak. Ezt a fajta eljárást a borok vizsgálatára már használják, a technika lényege, hogy néhány másodperc alatt egy mintát 53 komponens alapján képes vizsgálni egyszerre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.