Nem várható jelentős emelkedés a cukor árában

2017. október elsejével megszűnik a cukorkvóta, a szakértők szerint ez nem jár lényegi változással.

MTI
2015. 10. 28. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertette, 2017. október elsejével megszűnik a cukorkvóta, az eddigi szabályozott és korlátok közé szorított piac megszűnik, a termelés és az árak pedig liberalizálódnak, ennek ellenére az árakban nem várható jelentős emelkedés. A jelenlegi uniós szabályozás szerint a magyar kvóta kissé meghaladja a 100 ezer tonnát, míg az ország éves fogyasztása 260-280 ezer tonna.

Kifejtette, hogy a cukorrépa árát eddig a megtermelt cukorrépából kinyert cukor értékesítési árából vezették le: a jelenlegi uniós rendszerben meghatároztak egy minimumárat a cukorrépára, ez 26,29 euró 16 százalékos cukorrépára vonatkoztatva. A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában – amely az egyetlen magyarországi cukorgyár – ehhez egy eurót tettek hozzá szerződésben garantált módon, de a szerződés nyíltvégű. Ez azt jelenti, hogy ha a gyárnak többletbevétele van a cukorértékesítésből, akkor azon osztozik a termelőkkel – ismertette Berki Gyula.

Az elnök kiemelte: az állami és uniós támogatást összeadva a termelők 160 ezer forint hektáronkénti támogatáshoz jutottak, ennyi szükséges ahhoz, hogy a termelési mérleg pozitív legyen – mondta Berki Gyula. Hozzáfűzte, hogy hektáronként 60 tonna körüli mennyiségű cukorrépát kell termelni a nyereséges gazdálkodáshoz.

A bolti árakról elmondta, hogy a jelenlegi 205-210 forintos ár helyett a termelőknek 280-300 forintos fogyasztói cukorár lenne megfelelő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.