Pénzt kaptak a Quaestor-károsultak

A nagyobb összegek kifizetéséről csak az Alkotmánybíróság jövő keddi döntése után lehet szó.

Hajdú Péter
2015. 10. 17. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan lezárhatják a Quaestor-ügy pórul járt ügyfelei kártalanításának első fordulóját. A Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapja és a Befektetővédelmi alap (Beva) közös közleménye szerint a kártalanítási eljárásban beérkezett igények 98 százalékának, több mint 31 ezer egykori ügyfélnek már kifizették a nekik járó maximum 20 ezer eurónyi, azaz mintegy hatmillió forintos kártérítést. Ebbe a körbe a fiktív kötvények tartoznak, amelyeket csak papíron tartottak nyilván, de valójában nem léteztek. Október 15-ig valamivel több mint 86 milliárd forint jutott el a jogosultakhoz. A kártalanításnak ebben a szakaszában még háromszáz ügyfél vár a pénzére, jellemzően azért, mert jelenleg is zajlanak az ügyükhöz kapcsolódó hiánypótlások, adategyeztetések, esetleges hagyatéki eljárások.

A vonatkozó törvények értelmében elméletileg ugyan hatmillió forintig térít az alap, a gyakorlatban azonban ekkora összeghez egyetlen károsult sem juthat. A kifizetések ugyanis csak egymillió forintig 100 százalékosak, az egy- és hatmillió forint közötti összeg után viszont csak 90 százalékos kártérítés jár az ügyfélnek. Így annak, akinek hatmillió forintos kárigénye volt az ügyben, legfeljebb öt és fél millió forintot fizet a Beva.

Egyelőre ennél is bizonytalanabb helyzetben vannak azok, akiknek hatmillió forintnál nagyobb követelésük van a Quaestorral szemben. Az Országgyűlés által elfogadott kártalanítási törvény ugyan létrehozta a Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapját, amely hivatott a – létező, tehát nem fiktív – vállalati kötvények után kártérítést fizetni, a törvény szabályszerűségével kapcsolatban azonban kétségek vetődtek fel. Több szakértő is szokatlannak nevezte, hogy egy vállalati kötvény után kártérítést fizetne bármelyik szervezet is. Az ilyen vállalati kötvények megvásárlásakor ugyanis a kockázat egyértelműen a kötvény tulajdonosát terheli. A Quaestor-ügy előtt – és azóta – egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy megtérítettek volna ilyen jellegű befektetési veszteségeket.

Éppen erre hivatkozva támadták meg a törvényt az Alkotmánybíróság előtt. Az OTP Bank júliusban benyújtott indítványa arra hivatkozik, hogy a kormány a törvény megfogalmazásakor önkényesen választott ki egy csoportot a brókerbotrányok károsultjai közül, ráadásul gyorsabban és nagyobb összegben (a szokásos hatmilliós összeg helyett 30 millió forintig) szerette volna kártalanítani őket. A banki beadvány szerzői azt is kifogásolják, hogy befizetéseikkel hozzá kell járulniuk a kárrendezési alaphoz. Ez ugyanis véleményük szerint nem egyeztethető össze a jogállamisággal és a tulajdon védelmével. A Magyar Bankszövetség szintén azt az álláspontot képviseli, hogy nem jár kárpótlás a Quaestor pórul járt ügyfeleinek.

Hasonló okok miatt támadta meg a károsultak egy másik csoportja a törvényt a bírói testület előtt. A Buda-Cash-ügy pénzüket vesztett ügyfeleinek keresetében szintén a quaestoros kártalanítás gyorsaságát és annak összegét tartották alaptörvény-ellenesnek, hiszen amíg az elképzelések szerint a Quaestor kárvallottjainak rövid idő alatt teljes, akár 30 millió forintos veszteségét kifizette volna az alap, addig a Buda-Cash ügyfeleinek hónapokat, esetleg éveket kellene várniuk káruk megtérítésére, és legfeljebb hatmillió forintra számíthatnak.

Az eset súlyára való tekintettel a testület viszonylag gyorsan napirendjére tűzte az ügyet. Szerdán Bitskey Botond főtitkár arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság jövő kedden kezdi tárgyalni a Quaestor-ügyben érkezett beadványokat. Hozzátette, hogy a téma kiemelten nagy társadalmi jelentőségére való tekintettel az alkotmánybírák igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül döntést hozni a kezdeményezések ügyében. Így a várakozások szerint még ebben az esztendőben pont kerülhet a vitás ügy végére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.