Csak a meghirdetett földek felét adták el eddig

A földforgalmi törvény az uniós szabályoknak és a magyar alkotmánynak is megfeleltethető lesz.

MTI
2015. 11. 20. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab István hangsúlyozta: azt is el kívánják érni – a földbérletek felbontása nélkül –, hogy mindenki azonos bérleti díjat fizessen, azaz hogy a földbérleti díjakat visszamenőleges hatállyal is módosítani lehessen. A Magosz elnöke elmondta: az Európai Bizottság a termőföldek forgalmáról szóló törvény módosítását kérte, ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba. Folyik az egyeztetés erről – tette hozzá.

Az Országgyűlés alelnöke arról is szólt, hogy a licitek során eddig a magyar tulajdonban lévő termőföldek körülbelül 50 százaléka talált gazdára, a kikiáltási ár a helyben kialakult földárakhoz képest 10 százalékkal magasabb volt, emiatt nincs szó a földek „elkótyavetyéléséről”, ahogyan azt az ellenzék állítja – hangsúlyozta.

Közölte: a licitek nyilvánosak, közjegyző jelenlétében zajlanak, csak a földművesként regisztrált személyek vehetnek részt rajta, akiknek előzetesen be kell fizetniük a regisztrációs díjat, az új szerződéseket pedig hatvan napra nyilvános helyre ki kell függeszteni. Hozzátette: a kormány kedvezményes, 1,95 százalékos kamatozású hitelprogramot is indított azok számára, akik állami földet kívánnak vásárolni, azonban a földet sem terhelni, sem eladni nem lehet, az államnak visszavásárlási joga van.

Jakab István az idei év sikerei között említette, hogy a gazdák „csöndben, nyugodtan, panasz nélkül” tudtak átállni az új területalapú támogatási rendszerre. Kulcsár László, a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke az MTI kérdésére válaszolva elmondta: augusztusig Békés megyében kötötték meg a legtöbb, háromezernél több termőföld-átruházási szerződést. „Csak az vásárol, aki bízik a jövőben” – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.