Kiskaput keresett a kormány

Kicseleznék, hogy kétharmados törvényt kelljen módosítani a földhaszonbérleti díjak emeléséhez.

MNO
2015. 11. 25. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most a polgári törvénykönyvet módosítanák úgy, hogy ha az állam eladja a földeket, az új tulajdonos azonnal felemelhetné a hosszú távú bérleti szerződések díját. Ha ezt a régi bérlők nem fogadnák el, le kellene mondaniuk a területről. A 2013 decembere előtt kötött szerződéseken csak akkor lehetne változtatni, ha a földforgalmi törvényt módosítják, de az erre vonatkozó passzus múlt héten elbukott a parlamentben. A Ptk. változtatása ugyanakkor csak feles többséget igényel.

„Tekintettel arra, hogy a kétharmados többség a korábbi terveknek megfelelően nem állt rendelkezésre, csak a Ptk. általános szabályai alkalmazhatók. Ez a tulajdonos pozícióját erősíti kizárólag a hosszú távú földhaszonbérleti szerződéseknél: hogyha legalább tízéves a jogviszony, akkor öt évet követően teszi lehetővé a haszonbérleti szerződésben rögzített haszonbérleti díj felülvizsgálatát” – mondta el a Hír TV-nek Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Az LMP a fideszes bandaháború újabb állomásának tartja a földforgalmi törvény tervezett módosítását. A párt szakpolitikusa jelezte: ha a kormánypárt úgy gondolja, hogy bizonyos bérlők tisztességtelen feltételekkel jutottak haszonbérleti joghoz, akkor egy vizsgálóbizottságnak az összes ilyen szerződést felül kell vizsgálnia. Ahhoz nem kívánnak asszisztálni, hogy csak bizonyos, a kormánnyal éppen haragban lévő vállalkozók eseteit vizsgálják, miközben a baráti vállalkozásokat békén hagyják.

„Míg egyes bérlőket meg akarnak védeni, mondjuk a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó földeket meg sem hirdetik eladásra, addig olyan bérlők szerződéseit, akikkel már nincsenek jóban – míg valamikor jóban voltak, ők kötötték meg a megállapodást, ők hozták a földforgalmi törvényt, amely bebetonozta a földhaszonbérleti díjat –, azt most fölül akarják bírálni, mert megváltozott a kapcsolatuk. Ezekben a bandaháborúkban az LMP biztos nem fog részt venni” – mondta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

A Jobbik – külföldi tulajdonszerzésekre hivatkozva – a földárverések leállítását követeli. Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az eddigi tapasztalatok szerint minden félelmük beigazolódott. Kifejtette, hogy Kaposváron és Győrben is tudnak külföldiek földvásárlásáról, Kiskunlacházán pedig őket képviselő strómanok jutottak területhez.

Ismert, a Hír TV kedden számolt be arról, hogy 88 hektár földet vett egy külföldi állampolgár Rajka közelében, az egyik győri földárverésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.