Magyar föld külföldi tulajdonban

Mégis emelhetnék a haszonbérleti díjat? Szakértői vélemény határozná meg az árat.

Munkatársainktól
2015. 11. 25. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemhiába figyelmeztettek szakértők és politikusok is arra, hogy a földszabályozás nemrég végrehajtott módosítása miatt tőkeerős külföldi gazdák kezébe is kerülhetnek a november 16-a óta árverésre kínált állami földek. Bár sokan állították, hogy nem érdekli a földvásárlás a nem magyar állampolgárságú földműveseket, tegnap megtört a jég: az illető külföldi 167 millió forintot fizetett egy olyan területért, amelyet jelenleg a lapunkkal részben közös tulajdoni hátterű Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel az államtól 2051-ig. A Hír TV információi szerint a múlt héten indult liciteken eddig ez a legnagyobb földterület, amely hivatalosan is külföldi tulajdonba került. Orbán Viktor miniszterelnöknek a 2010-es kampányban elhangzott ígérete kapcsán egyébként már november elején elismerte Lázár János kancelláriaminiszter, hogy több mint 200 külföldi állampolgár szerzett jogosultságot arra, hogy részt vegyen a földárveréseken.

A kormány nem is kíván változtatni ezen az állapoton, de a haszonbérleti díj időszakonkénti módosítási lehetőségének megteremtéséről nem mondott le. Győrffy Balázs (Fidesz) agrárkamarai elnök tegnap nyújtotta be erről szóló módosító indítványát a parlamentnek. Eszerint a föld tulajdonosa a hosszú távra kötött haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel, majd később rendszeresen felülvizsgálhatná a bérleti díjat. Az Országgyűlés weboldalán közzétett elképzelés indoklása szerint a cél az, hogy a legalább 10 évre kötött haszonbérleti szerződéseknél a felek érdekei közti egyensúlyt még inkább megteremtsék. A javaslat a haszonbérleti díj emelését és csökkentését is lehetővé teszi.

A javaslat ugyanakkor nem zárja el a feleket attól, hogy – ha ez érdekükben áll – ennél rövidebb időtartamban is megállapodjanak. A korábbi elképzelésekhez képest változás, hogy a díjmódosítási kezdeményezésben a piaci haszonbérleti díj mértékét igazságügyi szakértői vélemény alapján kell megállapítani, amit csatolni kell. A javaslat biztosítaná a szerződés felmondásának jogát, ha a szakértő által meghatározott piaci haszonbérleti díj mértéke a szerződésben szereplő összegtől legalább 20 százalékkal eltér. Átmeneti rendelkezése pedig meghatározná, hogy a korábban kötött haszonbérleti szerződések esetében miként lehet alkalmazni a díjmódosítási lehetőséget.

Az indítvány kapcsán Sallai Róbert Benedek, az LMP szakpolitikusa lapunknak kifejtette: ez érdemben nem befolyásolja a Fidesz azon törekvéseit, hogy saját embereit juttassa jelentős földvagyonhoz, illetve hogy leszámoljon politikai ellenfeleivel, amelyhez – mint korábban jelezték – nem kívánnak asszisztálni. A zöldpárti politikus szerint a helyzeten nem sokat javít, hogy igazságügyi szakértői véleményhez kötnék a haszonbérleti díjakat. Ehelyett jobb lenne, ha a kis és közepes családi gazdaságok kultúrájának megteremtésével a valós piaci helyzetet lehetne alapul venni.

A Népszabadság beszámolója szerint egyébként – mint ahogy arra számítani lehetett – nem tolonganak az érdeklődők az állami földliciteken, s például a Fejér megyei árveréseken a miniszterelnök köréhez sorolható személyek tulajdonába kerültek a felkínált földek. Mint a lap megírta, egyéb érdeklődő hiányában kikiáltási áron, 14,4 millió forintért jutott 12,5 hektáros területhez Flier Tamás, míg a Mészáros Lőrinc vezette felcsúti Búzakalász Kft. szintén kikiáltási áron, 100,4 millió forintért vett 66,1 hektárnyi szántót. A területek az újdonsült tulajdonosok korábbi bérleményei.

Szakértők úgy látják, Győrffy Balázs indítványa – ha elfogadja a parlament – akár irreálisan magas földbérleti díjakhoz is vezethet. Ennek elkerülését célozta a szocialisták még hétfőn benyújtott törvénymódosítása, amely szerint az, aki hektáronként 55 ezer forintnál magasabb bérleti díjat kér a földet tőle bérlőtől, a jövőben fizessen személyi jövedelemadót. A jelenlegi törvények szerint ugyanis nem kell adót fizetnie annak, aki öt évnél hosszabb időre adja bérbe a földet. Nem ért egyet az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán által is jegyzett javaslattal Karsai József volt szocialista országgyűlési képviselő, Battonya város előző polgármestere. Amikor megtudta a hírt, azonnal felhívta telefonon az MSZP agrárpolitikusát, aki azzal védekezett, hogy elsősorban a néhány száz fideszes nagybirtokos zöldbáró nyerészkedése ellen irányul a javaslat. Ám Karsai József szerint így több mint 300 ezer, mindössze néhány hektárt birtokló szegény földtulajdonos esne el a családja megélhetésének kiegészítéséhez nélkülözhetetlen bérleti díj egy részétől. Megítélése szerint különben is a piaci viszonyoknak kell eldönteniük, hogy ki mennyiért ad, illetve vesz haszonbérbe termőföldet, s nem egykori harcostársainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.