Tízszer annyi taópénzt kaphat Kisvárda, mint tavaly

Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának sportegyesülete idén 1,26 milliárd forinthoz juthat.

FB
2015. 12. 02. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013-ban 33 millió, 2014-ben pedig 135 millió forint taópénzt kapott a kisvárdai Várda Sport Egyesület, idén pedig már a Magyar Labdarúgó Szövetség adatai szerint 1,26 milliárd forintot zsebelhet be – írja a Menedzsment Fórum. Ez közel tízszeres növekedés egy év alatt.

Egyelőre ez még csak a jóváhagyott támogatási összeg, nem biztos, hogy az utolsó fillérig kifizetik a kisvárdai fociklubnak. A Menedzsment Fórum megkérdezte a Várda Sport Egyesületet, mire költik majd a pénzt, de nem válaszoltak.

Ekkora, egymilliárd forintnál is nagyobb összeggel a lap szerint a taórendszer 2011-es bevezetése óta csak a felcsúti és szegedi focit támogatták.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter tavaly szeptemberben jelentette be, hogy városában új stadion épül. Tavaly októberben pedig megjelent a Magyar Közlönyben (pdf itt), hogy összesen 920 millió forintból épülhet meg a 2500 fős, UEFA III-as kategóriájú aréna, amely „utánpótláskorú válogatottmérkőzések, NB I-es mérkőzések és akár Európa-liga-selejtezők megrendezésére is alkalmas lesz”. Az Európa-liga-selejtezőhöz egyébként az kellene, hogy a mostani szezonban NB II-es Várda SE feljusson az NB I-be, majd a következő évben fusson jó szezont. Azaz a legoptimistább forgatókönyv szerint 2017 nyarán lehetne itt El-selejtező.

Kisvárda Város Önkormányzata az Új Széchenyi-terv keretében pályázatot nyújtott be középületeinek energetikai korszerűsítésére a Környezet és energia operatív program (KEOP-2015-5.7.0) Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztésére című felhívására. Kisvárda végül 147 millió forintot nyert európai uniós és hazai támogatásból, hogy a Csillag közi központi óvodán, a Császy László úti tagóvodán, és a Tordai úti tagóvodán energetikai korszerűsítés – hőszigetelés és nyílászárók cseréje – valósuljon meg, közölte az önkormányzat szerdán.

Nemcsak a focicsapat, hanem a környék is kap pénzt rendesen. Három év alatt összesen 2,5 milliárd forintot fordít a kormány a Kisvárdai Várfürdő és környéke fejlesztésére és korszerűsítésére. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny július 31-ai számában jelent meg. E szerint a kormány az idei költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére 1 milliárd forintot csoportosít át. Ezen túlmenően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek jövőre 1,2 milliárd, majd 2017-ben további 300 millió forintot kell biztosítania a költségvetésben a Kisvárdai Várfürdő és környékének fejlesztésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.