Állítólag kiszerelték az araki erőmű reaktormagját

A teheráni hatóságok megerősítése még várat magára.

MTI
2016. 01. 11. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Teherántól 190 kilométerre délnyugatra található reaktor sorsa az Irán és a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország – között tavaly júliusban létrejött alku egyik legfontosabb és ebből fakadóan a felek közti leghevesebb vitákat okozó pontja volt. A nemzetközi közösség attól tartott, hogy a reaktorban előállítandó évi 10 kilogramm plutóniumot atomfegyverek gyártásához használhatják fel. Az egyezség szerint az erőművet kutatóközponttá kell átalakítani, hogy a továbbiakban ne tudjon atomfegyverhez elegendő mennyiségű plutóniumot előállítani.

Az iráni atomenergia-hivatal szóvivője hétfőn arról számolt be egy helyi lapnak, hogy a perzsa állam az elvártnál korábban teljesítette a júliusi atomalku feltételeit, bár az araki lépéseket hivatalosan még nem erősítették meg a teheráni hatóságok.

Haszan Róhani államfő mindazonáltal hétfői televíziós beszédében azt mondta, reméli, hogy – a feltételek teljesítése nyomán – a következő néhány napban feloldják az Irán elleni szankciókat.

Az Irán és a hatok között tavaly július 14-én Bécsben létrejött megállapodás célja annak szavatolása, hogy Teherán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja.

Irán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát, mintegy 300 kilogrammra mérsékli dúsítotturán-készletét, és úgy alakítja át az araki nehézvizes atomreaktort, hogy ne lehessen használni plutóniumgyártásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.