Buktatók a sertésáfa csökkentésében

A Coop továbbadja az árelőnyt a fogyasztóknak.

Tóth László Levente
2016. 01. 13. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs szükség a jelenlegi jogszabályoknál pontosabb iránymutatásra a sertéstőkehús áfájának csökkentésével kapcsolatban, erre vonatkozó problémát legalábbis eddig nekem nem jeleztek – mondta lapunk érdeklődésére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap Vecsésen, ahol egy helyi Coop áruházban járva értékelte az áfacsökkentés eddigi eredményeit. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a későbbiekben elképzelhető némi finomítás – például vámtarifaszám szerint – az év elejétől ötszázalékos áfakörbe tartozó sertéshústermékek esetében. Arra a kérdésünkre, miszerint ki és hogyan ellenőrzi majd azt, hogy a kereskedelemben megvalósul-e az áfacsökkentés, a miniszter azt válaszolta, hogy ezt nem ellenőrzik.

Lapunk értesülése szerint ugyanakkor az adóhatóság illetékes részlegén már foglalkoznak a sertésáfa kérdésével. Valóban szükség volna ugyanis egy olyan listára, amely tételesen felsorolja az ötszázalékos áfakörbe tartozó sertéshústermékeket. A kereskedők közül is sokan várják ezt a későbbi viták elkerülése céljából. Jó példa erre a darált hús esete: ha a sertéstőkehúst a hentes a vevő előtt darálja le, akkor egyértelmű, hogy az ötszázalékos áfa vonatkozik rá. Ám ha valamivel korábban csomagolta légmentes zacskóba a darált húst, akkor lehet, hogy 27 százalékos általános forgalmi adót kellene felszámítani utána, mivel a feldolgozott termékekre az adócsökkentés egyelőre nem terjed ki.

Már a minisztériumba is eljutott a problémával kapcsolatos írásos észrevétel, illetve állásfoglalás kérése – tudtuk meg kereskedelmi körökből. A jelek szerint tehát – mivel egy ilyen listának már január elejétől közkézen kellene keringenie – a szaktárcánál a lista hiányát a miniszternek fel sem merték vetni, sőt, titkolhatták előle, tartva a késlekedés miatti jogos haragjától. Az apparátus ezzel igencsak kínos helyzetbe hozta a tárca vezetőjét, akinek pedig voltak jó hírei az intézkedéssel kapcsolatban. – Ha az áfacsökkentés országos szinten megvalósul, a vásárlók egy év alatt mintegy 25 milliárd forintot spórolhatnak meg – mondta a miniszter. Mint kifejtette, a családoknak, a kereskedelemnek és az egész sertéságazatnak kedvez a sertéstőkehúsok áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklése. Azzal ugyanis, hogy a kormány a valaha volt legalacsonyabb szintre nyomta le az adót, a fogyasztói árak akár 17 százalékkal is eshetnek. – Látható is, az áfa mérséklése nyomán többféle tőkehús ára ezer forint alá csökkent kilogrammonként – hívta fel a figyelmet a Coop-üzletben.

A miniszter emlékeztetett: az áfacsökkentés annak az eredménye, hogy a termelők, a kereskedelem szereplői és a tárca összefogott. Fazekas Sándor kitért rá: a lépés a sertéságazat fehérítését is szolgálja. Az importáru és a csalók miatt a korábbiakban akár a 30 százalékot is elérhette a sertéstermékpályán a feketeforgalom aránya. – A legális fogyasztás bővülésével a feketekereskedelem is visszaszorul – tette hozzá.

– A Coopnál örülnek a forgalmi adó mérséklésének, hiszen ez a fogyasztói árakban is megjelenik. Ha pedig a vásárló bejön hozzánk húst venni, minden esélyünk megvan arra, hogy mást is vegyen – mondta Csepeli Lajos, a Co-op Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke. – A vásárlók nemcsak a vecsési üzletben, hanem a hetvenéves szövetkezeti múltra visszatekintő Coop mintegy háromezer boltjában is ugyanezekkel az árakkal találkozhatnak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: bíznak abban, hogy a lépés a sertéstartóknak is kedvez, és a húsáfa mérséklése a kezdetet jelenti, vagyis később más élelmiszerek is ebbe a körbe kerülhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.