Elkerülhetetlen a magyar gazdaság lassulása

A szakértő szerint ugyan megmarad a növekedés, de jóval visszafogottabb lesz, mert kevesebb EU-s pénz jön.

MNO
2016. 01. 13. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy a derűlátó 2-3 százalékos növekedési előrejelzés beteljesüljön, az kellene, hogy semmi ne változzon – nagyjából ezt válaszolta az erre vonatkozó kérdésre, majd fokozatosan kibontotta az olyan bizonytalansági tényezőket, mint:

A közgazdász mindezek miatt úgy vélte, hogy megmarad a növekedés, de reformlépések híján a korábbiaknál jóval visszafogottabb lesz. Ezért nagy kockázatú lépésnek tartja a nagyon korán elfogadott 2016-os költségvetést, hogy

„a hazai érdekcsoportok számításának megkönnyítése fontosabb, mint a stratégiai menedzsment”.

Csaba kérdésre elmondta: Magyarország általános megítélése nem jó, és a középtávú gazdasági kiszámíthatóságot is fenntartásokkal szemléli a legtöbb hitelminősítő, ezért bár

„a reálteljesítmény indokolná a felminősítést, ezt nem jelezném előre”.

A közgazdász ugyanakkor kérdésre elmondta: a 2009-hez képest 600 ezer új munkahely, a növekedő kiskereskedelmi forgalom és a növekvő vásárlóerő révén az elmúlt évek növekedését a kisember is megérezte; ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy például a csok és a lakásáfa csökkentésének haszna nem jut el a fogyasztókhoz, hanem lenyelik a termelők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.