Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa.
A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.
A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.
Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei ( fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik. Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.
A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) múlt héten arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a kereskedőkkel együtt várja a kedvezményes áfás termékkör egyértelmű meghatározását, mivel nem volt meghatározva, pontosan mi esik az 5 százalékos hatáskör alá. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ennek ellenére egy nappal később azt mondta: nincs szükség a jelenlegi jogszabályoknál pontosabb iránymutatásra. „Az erre vonatkozó problémát legalábbis eddig nekem nem jeleztek” – mondta.