Kiderült, mire vonatkozik a sertésáfa

Örülhetnek a fogyasztók: a karaj, a tarja és az oldalas is 5 százalékos áfával kapható.

MTI
2016. 01. 19. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa.

A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.

A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.

Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei ( fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik. Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.

A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) múlt héten arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a kereskedőkkel együtt várja a kedvezményes áfás termékkör egyértelmű meghatározását, mivel nem volt meghatározva, pontosan mi esik az 5 százalékos hatáskör alá. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ennek ellenére egy nappal később azt mondta: nincs szükség a jelenlegi jogszabályoknál pontosabb iránymutatásra. „Az erre vonatkozó problémát legalábbis eddig nekem nem jeleztek” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.