Különadót vetnének ki a kiskereskedelmi láncokra

A Lengyelországban tervezett adó mintájára vezetnék be a plusz terhet.

MNO
2016. 01. 27. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos a lapnak elmondta: ha kedvezően alakul a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó sorsa, annak mintájára a jövő évi költségvetés tavaszi tervezésekor olyan intézkedés születhet hazánkban, amely az arányosabb közteherviselés és a piaci erőviszonyok kiegyenlítődése érdekében újabb adónemet vagy díjfizetési kötelezettséget ró a nagy forgalmú áruházláncokra.

Szatmáry Kristóf ezt annak kapcsán mondta, hogy hétfőn a Lengyelországban hamarosan bevezetendő kiskereskedelmi különadóról szóló elképzelés újabb részletei láttak napvilágot.

A magyar kormány kereskedelempolitikai döntéseihez hasonló elvek mentén megállapított lengyel különadó az elképzelések szerint a legalább havi 1,5 millió zlotys (105 millió forintos) bevételt elérő kereskedelmi vállalatokra vonatkozik majd, míg a kisebb forgalmú kisebb üzletek nem fognak adót fizetni.

A miniszteri biztos felidézte: Magyarországon a korábban sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat tavaly brüsszeli döntés nyomán kellett visszaállítani az eredeti, egykulcsos mértékre. Szatmáry Kristóf szerint ez a lengyel elképzelések kapcsán is várható, ezért most figyelik a varsói eseményeket, Brüsszel reakcióját. Kiemelte: továbbra sem tettek le arról, hogy a progresszív adókulcsok miatt az év végén kivezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj után a nagy cégeket jobban bevonják a magyarországi közteherviselésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.