Nincs lista a húsokról

Az ágazat és a kereskedők várják a termékkör azonosítását.

Tóth László Levente
2016. 01. 12. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogalmuk sem lehet a kereskedőknek arról, hogy milyen húsféléket kellene olcsóbban adniuk, mivel a kedvezményes áfa hatálya alá tartozó termékek listáját még nem tette közzé a kormány. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy eddig sem a Földművelésügyi Minisztérium (FM) miatt késlekedett a közzététel, egyéb tárcák megegyezésén, konkretizálásán múlik, hogy az áfacsökkentéssel érintett hústermékeket tartalmazó lista elkészüljön. Pedig a termékkört a későbbi viták elkerülése érdekében feltétlenül ismerni kell, a kereskedők már idén január 2-tól olyan megújult jogi környezetben árusítják a sertéshúst, amely a tőkehúsokra ötszázalékos áfát ír elő. A konkrét termékeket tartalmazó listára tehát minél előbb szükség lenne.

A VHT elnöke szerint az áfacsökkentés iránt nagy várakozással van mindenki az ágazatban. Amennyiben nem fejtené ki a tervek szerinti hatását, akkor megint olyan helyzet állhat elő, mint amilyen hosszú éveken keresztül már volt, mégpedig, hogy az áfa szinte „agyonnyomta” az egyes szakágazatokat, főleg a sertéságazatot.

Hozzátette: segítik a többi ágazatot is, mert a sertés- és a baromfiágazat között például vannak feszültséggócok, és ezt a helyzetet azzal lehet leginkább megoldani, ha az ötszázalékos áfát a baromfihúsra is érvényesítik. Igaz, hogy ez a hírek szerint 2017 elejétől lehet aktuális, de a VHT elnöke semmit sem tart elképzelhetetlennek, így azt sem, hogy akár korábban is kedvezményes helyzetbe kerüljön a baromfiágazat is.

Németh Antal ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy áfaügyben a sertéságazatban is tovább lehetne lépni, mégpedig a feldolgozott és a késztermékek vonatkozásában. Ezeknél is mindenképpen ötszázalékos áfát szeretnének ugyanis elérni. Mégpedig azért, mert a tőkehúsok esetében meghozott döntés nem elegendő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.