Vajna ösztönzésből visszakapott négymilliárdot

Hétmilliárd forintnyi adó helyett a felét fizették, mert levonhatták a koncessziós díjat.

MNO
2016. 01. 27. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-ben a Magyarországon üzemelő nyolc játékkaszinóban – ötöt Andy Vajna vezet, kettőt a debreceni fociklub elnöke, Szima Gábor, a sopronit pedig a Casino Austria GmbH vette meg – 1 218 062 ember fordult meg, ebből 909 ezer volt magyar állampolgár, 308 ezer pedig külföldi.

A forgalom után 22,45 milliárd forintnyi játékadóalap keletkezett, a játékadó összege 7,37 milliárd forint lett, viszont a megfizetett koncessziós díjjal csökkentett, ezért – ahogy a 444.hu kiszúrta – 2015. évre számított játékadó összege csak 3,08 milliárd forint. Ugyanis egy 2013-as törvénymódosítás miatt a kaszinók koncessziós díja levonható a játékadóból.

Varga Mihály még augusztusban mondta a Napi.hu szerint, hogy

„több szempontból is ösztönző szerepe van, így nagyobb tiszta játékbevétel elérésére, egyúttal magasabb összegű játékadó befizetésére is ösztönzi az üzemeltetőket”.

Így a két adókedvezmény hozzájárulhat ahhoz, hogy a hét új kaszinó „a lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen el”.

Az oldal szerint az LMP-s képviselő megkérdezte az is, hogy miközben már az utolsó trafikban is a NAV-hoz online bekötött pénztárgépnek kell működnie, miért nem ellenőrzik huszonnégy órában a kaszinók forgalmát is. Tállai szerint itt sincs gond, a NAV ugyanis a kaszinókat havi bontású éves ellenőrzési terv alapján ellenőrzi, 2015-ben például 682 ellenőrzést folytattak, 48 esetben tapasztaltak hiányosságot, és négy esetben még bírságoltak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.