Csok: pénz is kell az építkezéshez

Sok helyütt drágulnak a telkek, mert egyre többen szeretnének új házat maguknak.

Hajdú Péter
2016. 02. 25. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább ötmillió forint önrésszel kell rendelkeznie annak, aki házépítéshez igénybe szeretné venni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter elmondta, ugyan sok háromgyermekes családot fellelkesített a kilátásba helyezett tízmillió forintos támogatás, illetve a tízmillió forintos kedvezményes, háromszázalékos kamatozású hitel lehetősége, érdemes azonban végiggondolni az esetleges buktatókat, mielőtt belevág az építkezésbe az ember. Azok helyzete a legegyszerűbb, akiknek van lakásuk, amelynek eladási árát felhasználhatják önerőként a banki ügyintézésnél. A csokot ugyanis kizárólag banknál lehet igényelni, és arra a hitelkihelyezés szabályai érvényesek, azaz utólagosan finanszírozzák az építkezést: vagyis csak bizonyos szintű készültségi állapot elérése után fizetik ki a támogatást. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy helyszíni ellenőrzést követően, amikor bebizonyosodott, valóban építkezik az illető, akkor juthat a támogatáshoz. Azt is érdemes meggondolni, hogy mely banknál igényli az ember a támogatást, illetve a hitelt. Vannak pénzintézetek, amelyek elismerik önerőként a csokot, akadnak, amelyek csak részben és feltételekkel, s találni olyanokat is, amelyek egyáltalán nem ismerik el önerőként.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a bank mérlegelhet a tízmillió forintos kedvezményes kamatozású hitel nyújtásakor csakúgy, mint minden egyéb kölcsön esetén. Ha kockázatelemzése azt mutatja, hogy nincs biztonságban a kihelyezett tőke, akkor megtagadhatja a hitelnyújtást. Erre elsősorban azok számíthatnak, akik olyan vidéken vásárolnak, vagy jutnak telekhez, ahol egyébként is alacsonyak az ingatlanárak, mert nem nagyon van munkahely, azaz gazdaságilag bizonytalan településről van szó. Példaként említette a szakértő azokat az ingyentelkeket, amelyeket a közelmúltban ajánlottak különböző önkormányzatok az odatelepülő családoknak. Ezek jó része ugyanis olyan településen van, ahol a bizonytalan gazdasági környezet miatt akár már néhány millió forintért lakható ingatlanhoz lehet jutni. Ezért igencsak kétséges, hogy bedőlés esetén hozzájuthat-e a bank a kihelyezett összeghez, hiszen a településen nagyon nyomottak az ingatlanárak.

Nem kell azonban ilyen problémáktól tartaniuk azoknak, akik az ország középső részén vágnának bele az építkezésbe, lakásvásárlásba, hiszen az Ingatlan.com idei statisztikái szerint ezekben a régiókban valóban élénk a piac. Balogh László, a portál elemzője arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a jelek arra mutatnak, az emberek fantáziáját megmozgatta az elnyerhető húszmillió forintos összeg: az új ingatlanok ára az év eleje óta 5-6 százalékkal megemelkedett.

Ezzel együtt az Ingatlan.comnál úgy vélik, az eladásra kínált 60–100 négyzetméteres téglaépítésű lakások számának év eleje óta tartó 12–19 százalékos emelkedése azt mutatja, sok háromgyermekes család gondolkozik lakása, háza értékesítésén, hogy új építésű lakásba költözzön a csoktámogatás és hitel felhasználásával. Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy sokan gondolkodnak a házépítésben is. A telekárak ugyanis januárban 5,3 százalékkal emelkedtek. Ennek magyarázata, hogy kínálatuk – különösen a jobb környékeken – igencsak szűkös, ezért akik építkezni szeretnének, intenzíven keresik a telkeket, és felhajtják az árakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.