Mire költött félmilliárd forintot az agrárkamara?

A költségvetést kimerítette az SAP szoftver, így még egyszer el kell majd költeni a portálra az eredetileg szánt 20 milliót.

MNO
2016. 02. 04. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció a hét elején jelentette fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) egy még nem is élesített honlap miatt, amelyre a szervezet félmilliárd forintot költött.

A NAK kedden nyilatkozatot tett közzé, amelyben heteken belülre ígéri a kamara tagjainak és alkalmazottainak az „új, ügyfélbarát, minden igényt kiszolgáló” honlapot. Az egész agráriumot megcélzó portál e-irodával is segíti majd a 360 ezer felhasználó napi ügyintézését.

Az Atv.hu birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint a NAK honlaptenderébe 2013 márciusában három céget hívtak meg, a legolcsóbb ajánlat 13, a legdrágább 22 millió forint volt. Miután a nyertes pályázó 4 milliót fordított a honlap fejlesztésre, leállították a munkát arra hivatkozva, hogy már így is tetemes összeget emésztett fel. Most egyelőre a 2013 augusztusában élesített honlap látogatható, amelynek csak a hír-, illetve szakmai tematikus része készült el.

A portál szerint a NAK 2013 júliusában a Versenyképes üzleti környezet fejlesztése tárgykörben pályázott a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében. Célként az 500 ezer fős kamarai tagság magas színvonalú netes kiszolgálását tűzte ki, és vállalta, hogy 2014 végéig beüzemel egy új honlapot. A várhatóan 473 millió forintos költség felét szándékozott pályázati pénzből fedezni – olvasható a cikkben. A pályázat tervezett költségvetéséből kiderül, hogy a tényleges felület elkészítése sem kerül többe 22,5 millió forintnál. Viszont a projekthez hozzákapcsolt kamarai tagnyilvántartási rendszert biztosító SAP szoftver 200 millió, a hardver 127 millió forintot tesz ki. Ezenfelül a kamara 141 milliót tervezett elkölteni hirdetésre és reklámra.

A NAK vezetése számára világos volt, hogy az SAP a beruházás 50 százalékát is elérheti, mégis emellett döntöttek. Az Atv.hu azt írja, hogy Győrffy Balázs, a kamara fideszes elnöke ekkor mentette fel Zöldréti Attila főigazgatót, aki húzódozott a támogatói szerződés aláírásától.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2015 végi nyilatkozata a honlapfejlesztés lezárultáról tájékoztatta a tagságot, de az új portált még a kamara keddi közleménye értelmében is csak hetek múlva élesítik, másrészt a decemberi  bejelentést megelőző napon a közbeszerzési hatóság hivatalos adatbázisában megjelentek az agrárkamara tanácsadói pályázatai, melyek között egy portálfejlesztésre vonatkozó felhívás is szerepelt: a 2016. január 4-éig nyitva álló lehetőség nyertese arra vállalt kötelezettséget, hogy ez év végéig teljesíti a feladatát.

A nagyjából 20 milliós pályázat arról tanúskodik, hogy a 470 millió forintos beruházás költségvetését kimerítette a kamarai tagnyilvántartási rendszert biztosító SAP szoftver, így végül még egyszer el kell majd költeni a pusztán a portálra eredetileg is szánt 20 milliós nagyságrendet – olvasható az Atv.hun.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.