A fiatal férfiak háromnegyede dobbantana itthonról

Ha külföldön lenne megfelelő állás, simán bevállalnák a költözést.

MNO
2016. 03. 21. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácsadó cég 34 országban végzett felmérést, Magyarországon több mint négyszáz emberen január 13 és 29 között, ami alapján kijelentették: a fiatal magyar munkavállalókat – elsősorban a férfiakat – mágnesként vonzzák a nemzetközi lehetőségek.

A legérdekesebb adat ehhez kapcsolódik: a 34 év alatti férfiak 79 százaléka a megfelelő állásért külföldre települne, 68 százalékuk pedig itthon is szívesen dolgozna olyan pozícióban, ami utazással jár. Ugyanakkor a nők és az idősebbek is dolgoznának szívesen külföldön, de jobban tartanak attól, hogy ez a magánéletükre negatív hatással lenne.

A Randstad arra jutott, hogy hiába vágyik kifejezetten külföldi utazással járó munkára a hazai megkérdezettek több mint negyven százaléka, ez csak minden tizediknek adatik meg. A cég adatai szerint ezzel a 34 ország közül az utolsó helyen kullogunk, míg például Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban minden ötödik munkavállaló szokott külföldi üzleti útra menni, a fiatalabb korosztályban pedig ennél is magasabb ez az arány.

Arra is kitértek a felmérésben, hogy a beáramló munkaerőt hogyan fogadják a hazai munkavállalók. Bár a hazai fiatalok szívesen dolgoznának együtt más kultúrájú és származású kollégákkal, az idősebb generációk kevésbé elfogadóak: a 35 év felettieknek csupán 43 százaléka szeretne vegyes közösség tagja lenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.