A NAV behajtja a szemétdíjat

A fejlesztési tárca szerint áprilistól indul az új hulladékgazdálkodási rendszer.

Illés József
2016. 03. 31. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárt dolog, hogy április 1-jétől valóban elkezd működni az állami szemétgyűjtési rendszer. Nincsenek ugyanis erre vonatkozó szerződések az úgynevezett nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. és az önkormányzatok között, sem az NHKV és a helyhatóságok által működtetett szemétszállító cégek között. Emellett még számtalan jogi és pénzügyi alapkérdés tisztázatlan – nyilatkozta lapunknak Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról is beszámolt, hogy a kormányzat részéről semmilyen válasz nem érkezett a hulladékkezelő cégek által a múlt héten több tárcának is benyújtott petícióra, amelyben a szolgáltatók a központi rendszer beindítása ellen tiltakoztak.

Gémesi György ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán bejelentette: április 1-jétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését az NHKV Zrt. Hozzátette: az új rendszerről szóló rendeletet a kormány elfogadta, és a héten megjelenik a Magyar Közlönyben.

Az államtitkár hangsúlyozta, nincs lakossági díjváltozás, nincs adminisztrációnövekedés, és az ügyfelekkel nem kell új szerződést kötni. Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, amely az uniós hasznosítási célok teljesítését is elősegíti. A települési szilárdhulladék-gyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, az új rendszerben változatlanul végzik a szolgáltatást – tette hozzá. Gémesi György szerint ez azt jelenti, hogy a felelősség továbbra is az önkormányzatoké, míg a bevétel az állami kukaholdingé lesz. Az államtitkár elmondása szerint is az április 1-jétől működő koordináló szervezet szedi majd be a díjakat, átveszi a kétes követeléseket, a behajtást pedig az adóhatóság kezeli. A lakosságot érintő változások közé sorolta az egységes rendszer létrehozását a számlázásra, díjfizetésre és díjbehajtásra.

– A hulladékgazdálkodási szervezet nonprofit módon fog működni, közszolgáltatókhoz hasonlóan, de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem fog végezni – közölte Szabó Zsolt. Kitért arra, hogy a rendszer a jelenlegi formában nem hatékony, nem tud megfelelni az uniós normák szigorításának sem, és a fejlesztések nem célirányosak. A hulladékkal foglalkozó közszolgáltatók bevallott vesztesége mintegy 13 milliárd forint. Szeretnék tisztán látni, hogy az adott hulladék mennyiségéből mennyi a szelektív, mennyi megy lerakóba, és mennyi égethető – tette hozzá az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.