A NAV rárepül a virágkereskedőkre

Több visszaélést is tapasztaltak, ezért bekeményítenek.

MTI
2016. 03. 08. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a virágkereskedelemben magas az adózási kockázat.

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatai szerint a Magyarországon értékesített vágott virág több mint nyolcvan százaléka Hollandiából származik, a kivitel hetvenkét százaléka pedig Ausztriába irányul. Az idei vizsgálatok több esetben eltérést tártak fel az ekáerbejelentésekben szereplő és a valós feladók vagy címzettek között – írja közleményében a NAV.

Példaként említik, hogy munkatársaik tranzitszállítmánynak feltüntetett, de Magyarországon kirakodott árura is bukkantak, a revizorok a majdnem két és fél tonna virágkészletet ismét kamionra rakatták, hatósági zárat tettek rá, és mindaddig figyelték, amíg a fuvar el nem hagyta az országot.

Egy másik szállítmánynál – amelynek rakománya több mint 11,6 millió forint értékű vágott virág volt – a NAV rendszerei azt mutatták, hogy a címzettnek 12 millió forintnyi adóhátraléka van. A NAV munkatársai a szállítmányt lefoglalták, de árverésre már nem került sor, mert a társaság néhány órán belül egy összegben megfizette a tartozását.

A tapasztalatok szerint sok kereskedő olyan székhelyszolgáltatót vesz igénybe, amelynél a bejelentkezett cégek akár több mint nyolcvan százaléka nagy kockázatot jelent az adóbevételekre, vagy már bedőlt társaság. A NAV figyeli ezeknek a vállalkozásoknak a tevékenységét, amit a minimális adófizetés, valamint a közösségi beszerzésekről érkező tagállami adatok és az áfabevallások közötti eltérés is indokol – közölte a NAV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.