Az EKB nullára csökkentette az alapkamatot

A bank ezen felül 80 milliárd euróra bővítette a kötvényvásárlási programját.

MTI
2016. 03. 10. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank ezen felül a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját áprilistól kezdve 20 milliárd euróval, havi 80 milliárd euróra bővítette, valamint március 16-tól mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot.

Az EKB közölte, hogy újabb négy hosszú távú célzott refinanszírozási programot (TLTRO) indít, amelyek célja a nem pénzügyi szektor hitelezésének élénkítése. Az EKB kiterjeszti továbbá kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire. Az EKB gazdaságösztönző akciójának mérete meghaladta az elemzők várakozását.

Az irányadó kamat nullára csökkentésére nem számítottak, és a kötvényvásárlási programot is a vártnál jobban felduzzasztotta a bank, az elemzők és a piaci szereplők általában úgy vélték, hogy az EKB csak 10 milliárd euróval, havi 70 milliárdra bővíti a keretet. A forint a bejelentést követően kissé erősödött, majd visszatért a korábbi, az euróhoz viszonyítva 309,70 forintos szintre. Az euróövezeti országok vezető tőzsdéi 2-3 százalékos nyereségben álltak, ugyanakkor az euró 1 százalékkal 1,0871 dollárra gyengült.

Az Európai Központi Bank (EKB) által jóváhagyott csomag segít kiaknázni a különböző monetáris eszközök közötti szinergiákat, hozzásegít, hogy lendületet kapjon az euróövezet gazdasága, és az infláció gyorsuló ütemben megközelítse a 2 százalékos célt – mondta az intézkedések bejelentését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Mario Draghi, az EKB elnöke.

Az EKB azt várja, hogy mérsékeltebb ütemben ugyan, de folytatódik a gazdasági növekedés. A fellendülést ugyanakkor fékezi a feltörekvő országok gyengülő teljesítménye, a pénzpiacok volatilitása és a strukturális reformok vontatottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.