Budapest az ingatlanbefektetők célkeresztjében

A CBRE befektetési felmérése szerint Európa 2016-ban jelentős mértékű tőkére számíthat az ingatlanpiacon.

MTI
2016. 03. 18. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBRE befektetési felmérése szerint Európa 2016-ban jelentős mértékű tőkére számíthat az ingatlanpiacon. A befektetések iránti érdeklődés növekedése mellett fontos változás, hogy három év után az első osztályú ingatlanok újra fontosak a befektetőknek.

Tavaly a megkérdezettek 29 százaléka, az idén már a 41 százaléka szerint az első osztályú ingatlanok a legvonzóbb célpontok, ami részben jellemzi a befektetők aggodalmát a gazdasági kilátások iránt – közölte a CBRE az MTI-hez eljuttatott összefoglalójában.

A befektetők megosztottak voltak a célországokkal kapcsolatban, Németország végzett az első helyen, majd az Egyesült Királyság, Spanyolország, Hollandia, Franciaország és Lengyelország következett.

Az idei felmérésben a legjelentősebb változás a közép- és kelet-európai régió felértékelődése volt. A tavalyi 6 százalék után a válaszadóknak már a 23 százaléka jelölte meg befektetési célpontjának a térséget, amit a CBRE szerint részben a befektetők „hozamvadászata” magyaráz. Tavaly a második fél évben jelentősen esett az első osztályú ingatlanok hozama Nyugat-Európában, így a Közép- és Kelet-Európában elérhető hozamfelár nőtt, ami a régiót még vonzóbbá tette a piaci szereplők számára.

A városokat vizsgálva London megőrizte vezető szerepét, a befektetők 15,1 százaléka nevezte meg leginkább preferált városának, ám előnye egyre kisebb. Budapestet megelőzte még Madrid, Párizs, Berlin, Amszterdam, Varsó és Milánó.

Az ingatlanszektorokat tekintve az irodák maradtak a leginkább, 37 százalékban kedveltek, míg a lakóingatlanok megítélése javult a legnagyobb mértékben, egy év alatt 5-ről 12 százalékra.

A fogyasztói bizalom javulása, illetve a lakossági fogyasztás emelkedése a kiskereskedelmi ingatlanokat is vonzóbbá tette, a 2015-ös 22 százalékról 2016-ra 27 százalékra nőtt az üzlethelyiségeket és a bevásárlóközpontokat befektetési célpontul megnevező befektetők aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.