Csak Ciprus költ többet nálunk az állami hivatalokra

Egészségügyre és szociális támogatásokra azonban keveset ad a magyar állam uniós összevetésben.

MNO
2016. 03. 24. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ciprus után Magyarország költötte a legtöbbet a GDP arányában az állami hivatalok működtetésére, általános közszolgáltatásokra az Európai Unióban 2014-ben – derül ki az Eurostat közleményéből. A kiadvány megállapítása szerint Európában a szociális kiadások jelentik a legnagyobb szeletét az állami költéseknek (az átlag a GDP 19,5 százaléka), amelynek a felét a nyugdíjak teszik ki, míg a második legfontosabb terület az egészségügy 7,1 százalékos részesedéssel – olvasható a lapban.

A magyar állam 2014-ben a GDP 49 százalékát osztotta el újra, amivel Görögországgal holtversenyben a 9–10. helyen volt az újraelosztás teljes méretét tekintve az Európai Unióban.

A magyar állam költései két területen haladják meg jelentősen az uniós átlagot: a bürokráciára (önmaga működtetésére) a GDP 10,1 százalékát fordította a kormányzat, a gazdasági támogatásokra pedig 7,4 százalékot, miközben az uniós átlag 6,7, illetve 4,1 százalék. A gazdasági támogatásoknak még Ausztriában annyira magas az arányuk, mint nálunk, másutt ez nem jellemző – teszik hozzá.

Az oktatásra fordított GDP-arányos kiadás azonban valamivel nagyobb az uniós átlagnál: nálunk 5,2 százalék, míg az EU-ban 4,9 százalék. (Rétvári Bence néhány napja az Echo TV-ben azt nyilatkozta, hogy 2015-ben már a GDP 6,14 százalékát fordította a teljes oktatási rendszer finanszírozására a magyar állam.) Kicsi az arányuk viszont az egészségügyi költéseknek: az uniós átlag 7,2 százalékos, míg a magyar állam csak a GDP 5 százalékát költötte el erre. A magas sporttámogatások miatt viszont a szabadidős tevékenységekre pont kétszer annyit költ a magyar állam GDP-arányosan, mint az unió más tagállamai átlagosan – írja a Világgazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.