Évekre előre lekötötték a magyar filmstúdiókat

Szakemberből azonban kevés van.

MTI
2016. 03. 21. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyertyánfy Miklós, a Korda Filmstúdió Kft. társügyvezetője a Saul fia Oscar-díjának nagy marketingerejét emelte ki, ez Tóth Mihály, az Origo Film Group Zrt. marketingvezetője szerint két-három év múlva is érezteti majd a hatását. A lapnak nyilatkozva mindkét stúdió vezetője arról számolt be, hogy kapacitásaikat teljesen lekötötték. A munkák eloszlanak, rendszeres az együttműködés a stúdiók között, és a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a Magyar Nemzeti Filmalaphoz tartozó Mafilm kihasználtsága is.

A filmalap adatai szerint a magyarországi filmgyártási költések a 2012-es 39,9 milliárdról 2015-re 72 milliárd forintra emelkedtek. Az Európai Audiovizuális Obszervatórium felméréséből kiderül, hogy a filmgyártásra fordított költések Magyarországon 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15 százalékát, ez az európai átlag két és félszerese. A fejlődés miatt a hazai filmes szakemberekből azonban egyre nagyobb hiány mutatkozik, akár a jelenlegi létszám duplájára is szükség lehet – vélekedtek a stúdióvezetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.