Maradt a magyar államadós-osztályzat

Nem kerültünk ki a bóvliból, amit a gazdaságpolitika bizonytalanságaival indokolt a hitelminősítő.

MTI
2016. 03. 18. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, ám továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet.

A stabil kilátás fenntartásának tényezői között van egyrészről a magyar gazdaság külső sérülékenységének mérséklődése és a következetes költségvetési teljesítmény, másrészről a még mindig magas államadósság, a kevésbé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal, és a gyenge alapszintű növekedési potenciál – áll a Standard & Poor\'s elemzésében.

A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody\'s Investors Service már pozitív kilátással tartja nyilván Magyarország szuverén adósbesorolásait.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ország külső és belső egyensúlya javul, adóssága csökkenőben van, a gazdasági növekedést egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza. Úgy vélte, szeptemberben az S&P javítani fogja Magyarországról alkotott véleményét.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az S&P nagyon konzervatív, pesszimista Magyarországgal kapcsolatban, az utolsó hitelminősítő volt, amely korábban a jelenlegi, a befektetésre ajánlott kategória előtti szintre emelte a magyar államadósságot. A Moody\'s és a Fitch kicsit másképp látja a magyarországi helyzetet, mindkét cégnél már pozitív az ország adósbesorolási kilátása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.