Másutt olcsóbb a földgáz

Idehaza csak a választási évben mérséklődik majd az energiahordozó ára.

Illés József
2016. 03. 30. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felére esett a Németország határán átadott orosz földgáz úgynevezett szerződéses átlagára februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium havi jelentésében közölte, hogy a februári ár ezer köbméterenként 172,4 dollár volt, ami a tavaly februárihoz képest 48,4 százalékkal, az előző hónap 183,2 dolláros átlagárával összevetve pedig 5,9 százalékkal volt alacsonyabb – derül ki az Interfax orosz hírügynökség által tegnap ismertetett dokumentumból. Az idei év első két hónapjában ezer köbméterenként 177,8 dollárt fizettek az orosz földgázért, ami éves összehasonlításban 47,4 százalékos visszaesést jelent.

Magyarországon azonban az óriási világpiaci áresés ellenére sem mérséklődik a lakossági földgáz ára. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára még tavaly ősszel közölte: egyelőre nem faragják tovább a tarifát, erre legközelebb majd 2018-ban, a választás évében kerülhet sor. Addig a kormány „gyűjti” a bevételeket, mert többek között az energiaszolgáltató cégek rezsicsökkentés céljából történő felvásárlása miatt is óriási kiadásai vannak. Vagyis annyira sok pénzbe kerülnek a közműdíjak folyamatos mérséklése miatt elindított vállalatkivásárlások, hogy egyelőre nem lehet rezsit csökkenteni.

Ennél jobban megy a gázdíjak lemorzsolása a déli szomszédainknál. A szerb energiapiaci árhatóság múlt pénteken jóváhagyta, hogy – az importárak csökkenésére való tekintettel – az állami gázimportőr és -forgalmazó Srbijagas áprilistól, vagyis a hét végétől 11,8 százalékkal szállítsa le a lakossági földgáz árát, az ipari fogyasztóknak felszámított árat pedig 12,7 százalékkal vegye vissza. Horvátországban pedig múlt szerdán döntött úgy a kormány, hogy 18 százalékkal csökkenti a lakossági földgáz árát.

A rendelkezés április 1-jén lép érvénybe, és 2017. március végéig szól. A zágrábi kormány döntése a Mol 49 százalékos tulajdonában lévő horvátországi Ina olajvállalat számára azt jelenti, hogy április 1-jétől mintegy 20 százalékkal olcsóbban, köbméterenként 1,27 kunáért (52 forint) kell eladnia a gázt a HEP energiaszolgáltatónak. Ha semmi más nem változik, akkor az intézkedés a következő 12 hónapban 160 millió kuna (6,64 milliárd forint) bevételkiesést jelent az Ina számára. Érdemes megjegyezni: a saját meghatározása szerint a „rezsicsökkentésben Európában élenjáró kormány” folyamatos „rezsiharca” ellenére nálunk a földgáz nettó lakossági átlagára – a fogyasztóként fizetendő évi csaknem 9200 forint alapdíj nélkül – köbméterenként 80 forint körül mozog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.