Még bízunk a brüsszeli pénzben

Tovább küzd Magyarország azért az 573 millió euróért, amelynek a folyósítását az „aszfaltkeverőügy” kapcsán állították le.

MNO
2016. 03. 22. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan Magyarország tovább küzd a jelenlegi árfolyamon nagyjából 177 milliárd forintért, az azonban az ügy lezárásáig nem tudható, hogy mennyit veszíthet vagy nyerhet a teljes összegből hazánk – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Azt sem lehet tudni, hogy mikor zárulhat le az aszfaltügy miatt indult uniós eljárás. Most ugyanis a tárgyalások két párhuzamos eljárásban folynak, az egyikben a kormány épp a napokban lépett – írja a lap.

Magyarország még tavaly szeptemberben nyújtott be keresetet az Európai Unió Törvényszékéhez, és kezdeményezve az Európai Bizottság 2015. júliusi felfüggesztő határozatának megsemmisítését, tekintettel arra, hogy a bizottság megsértette Magyarország védekezéshez fűződő jogát. A másik eljárásban pedig Magyarország 2015 szeptemberében megküldte tagállami válaszát az Európai Bizottság előzetes megszakító levelére, valamint az említett határozatra, amelyben meghallgatást kezdeményezett. A bizottság egyelőre nem határozta meg a meghallgatás időpontját.

A bent ragadt 573 millió euró a 2007–2013-as programozási időszak forrásait érinti. Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2007-ig visszamenőleg vizsgálta az uniós támogatással megvalósított magyar útépítésekre kiírt közbeszerzéseket. A bizottság versenykorlátozónak minősítette az útépítések során alkalmazott azon gyakorlatot, hogy a közbeszerzési kiírásban a beépítés helyétől meghatározott kilométeren belüli távolsággal előírták az aszfaltkeverő telep meglétét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.