Nekiment Orbánnak a szerencsejáték-szövetség

Három év alatt több mint százmilliárdot bukott a költségvetés a nyerőgéppiac betiltásával.

2016. 03. 23. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyerőgépiparág a 2012. októberi – az uniós bíróság által jogellenesnek ítélt – betiltásáig huszonegy éven át volt komoly pillére a magyar gazdaságnak, mutatott rá a kommünikében Schreiber István, az MSZSZ elnöke. Éves szinten 35 milliárd forint játékadót fizettek a költségvetésbe, ám 2015-ben mindössze 3 milliárd folyt be az államosított kaszinópiacról.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában a parlamentben keményen megvédte a kaszinóüzletben érintett Andy Vajnát március 21-én, amikor a piac átláthatóságával kapcsolatban Novák Előd jobbikos képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől: miért építheti állami pénzből a Fidesz médiabirodalmát a „kétkarú rablóként harácsoló Andrew G. Vajna”.

Orbán szerint nincs másról szó, mint hogy a Jobbik bosszút áll a kaszinókat is birtokló filmügyi kormánybiztoson, mivel a radikális párt és támogatói érintettek voltak az üzletben. A kormányfő hozzátette, ezt a rendszert ők felszámolták, és létrehoztak helyette egy átláthatót, amelynek főszereplője valóban Andy Vajna.

Schreiber István közleményében kiemelte: nem érti, a miniszterelnök mire gondolhatott átláthatóság alatt, hiszen korábban magyar természetes személyekből álló kis- és középvállalkozások működtették a piacot, viszont a jelenlegi „offshore cégmodell” csak azok számára átláthatóbb, akik a tulajdonosai.

A költségvetésbe korábban befolyt évi 35 milliárdos játékadó-bevételnek a tizedéhez sem jut hozzá az állam évek óta – hangsúlyozta az MSZSZ elnöke. A jobbikos szállal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: nem érti, hogy a kormányfő mire utalt, hiszen a tiltást a Jobbik a Fidesszel együtt szavazta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.