Nem igazán kapós a Mezort-föld

Nem kapkodnak a lapunk tulajdonosi köréhez kötődő Mezort-csoport által művelt földekért a gazdák.

Tóth László Levente
2016. 03. 09. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapkodnak a lapunk tulajdonosi köréhez kötődő Mezort-csoport által művelt földekért a gazdák a hónapok óta tartó, botrányokkal tarkított árveréseken. Mint ismeretes, hiába követelte még tavaly novemberben a földlicitek azonnali felfüggesztését a Mezort Zrt., március eleje óta már az árverések második üteme zajlik. A hét még hátralévő részében például összesen mintegy 3300 olyan állami hektár kerül eladósorba, amelyet a Mezort Zrt.-hez tartozó három társaság – a Lajta Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – bérel, egészen 2051-ig.

Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: az idei földárveréseken március 7-ig 7439 hektár általuk bérelt föld került kalapács alá. Ebből hétfőig 777,71 hektárra volt eredményes a licit, tegnap pedig egyre sem. Tavaly és idén így összesen 3272,3 hektárra licitáltak eredményesen a földművesek a Mezort-csoport cégei által bérelt 18 380 hektárból, vagyis nem mondható, hogy nagy lenne az érdeklődés. Tavaly egyébként az állam 14 637 hektárt írt ki értékesítésre, idén pedig összesen 13 283 hektárra vár ez a sors. Ezek részben a korábbi árverések után megmaradt területeket jelentik, de újabb, a Mezort által bérelt földek is kerültek a mostani kiírásba. Idén a 3 hektárnál kisebb bérelt parcellákat is megpróbálja eladni az állam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.