Növelte a nettóbér-emelkedést az adócsökkentés

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest.

MTI
2016. 03. 18. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek, így a közfoglalkoztatottak nélkül számolt reálkereset januárban 7,0 százalékot valamivel meghaladó ütemben emelkedett. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék volt hatással. A nettó keresetek emelkedése a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében meghaladja a bruttó bérnövekedés átlagát – közölte a KSH.

A vállalkozásoknál 5,2 százalékos volt a bruttó és 6,8 százalékos a nettó bérek emelkedése, míg a költségvetésben – a közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 9,8, illetve 11,5 százalékos emelkedést regisztrált a KSH. A prémiumok, jutalmak és más egyszeri kifizetések nélkül számolt rendszeres keresetek a versenyszférában 4,7, a költségvetési szektorban 9,8 százalékkal emelkedtek.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 249 400 forint volt, a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlag 262 950 forint volt. A januári nettó kereset átlagos összege 165 850 forint volt a nemzetgazdaság egészét tekintve, a közfoglalkoztatottak nélkül számított értéke pedig 174 860 forintot tett ki.

Az iparban 264 600 forint volt a januári bruttó átlagkereset, 4,8 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, az építőiparban 0,3 százalékkal kevesebb bért, átlagosan bruttó 184 660 forintot kaptak a foglalkoztatottak. Az infokommunikációs szektorban volt a legmagasabb az átlagkereset, ahol 9,3 százalékos éves növekedéssel csaknem 503 ezer forintot ért el, a sokáig legjobban fizető pénzügyi szférában 480 ezer forint alatt maradt a kereset. A szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban ezzel szemben alig 162 900 forintot lehetett keresni.

A költségvetési szférában, a közigazgatásban és a védelmi testületeknél alkalmazottak januári bruttó átlagkeresete 11,4 százalékkal nőtt egy év alatt, és januárban 283 ezer forint volt. Az oktatásban 261 800 forint volt a bruttó bér, 5,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az egészségügyben 6,8 százalékos éves növekedéssel, 231 500 forint volt a havi bruttó átlagkereset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.