Óriási pénzeket kell fizetniük a kartellezőknek

A versenyhivatal szerint tavaly több mint ötmilliárd forintnyi versenyfelügyeleti bírságot szabtak ki.

MTI
2016. 03. 18. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyhivatal tájékoztatása szerint tavaly több mint ötmilliárd forintnyi versenyfelügyeleti bírságot szabtak ki. Leggyakrabban, 42 esetben a fogyasztók megtévesztése miatt büntettek, de az összeget tekintve ez „csak” az összes büntetés tíz százalékát tette ki.

Az ügyek száma alapján második helyen a versenykorlátozó megállapodások álltak – amelyek legsúlyosabbika a kartell –, de az öt ügy kapcsán kiszabott, több mint 3,35 milliárd forintos bírság volt a legmagasabb az összegszerűséget tekintve.

A GVH megállapította, hogy tavaly a versenyjog szempontjából fegyelmezettebbek voltak a társaságok: míg 2014-ben még 61 esetben végződött bírsággal a jogsértés, addig tavaly „csak” 50 alkalommal. A büntetések összege pedig két évvel ezelőtt meghaladta a 7,1 milliárd forintot. 2014-ben is a versenykorlátozó megállapodások miatt szabták ki összességében a legnagyobb összegű büntetést, több mint 5,7 milliárd forintot. Az előző három évben a legnagyobb bírságot – csaknem 9,5 milliárd forintot – a jelzáloghitelek kapcsán folytatott kartellügy miatt állapította meg a hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.