Öt napig sztrájkolni fognak a volánosok

Húsvét hétfőtől kezdődően a megszokotthoz képest kevesebb járat fog közlekedni.

MNO
2016. 03. 17. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most szerdán a még elégséges szolgáltatásokról egyezkedtek az alágazati kollektív szerződést aláíró szervezetek a munkáltatóval, ami a sztrájk feltétele. Miután elfogadható ajánlatot az utolsó pillanatban sem kaptak, az érdekérvényesítés utolsó eszközét választották – írják.

Március 28-tól, tehát húsvét hétfőtől ötnapos sztrájkot hirdettek – mondta el a portálnak Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szóvivője. Miután a még elégséges szolgáltatást mindenütt biztosítani kell, a járatok csaknem nyolcvan százaléka a munkabeszüntetés idején is közlekedni fog – fűzte hozzá.

A sztrájkot így az utazók sok helyütt szinte észre sem fogják venni, ám lesznek olyan nagyvárosok, ahol egymás nyakában fognak ülni az emberek, mert egy-két kimaradó járat miatt is várhatóan nagy lesz a zsúfoltság – mondta el a Nol.hu-nak.

Baranyai Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a még elégséges szolgáltatásról már több mint két hete egyeztetnek, mértékéről csütörtökön megállapodtak. A munkáltatók elkészítették a sztrájktörvényben, illetve a közlekedési törvényben foglaltaknak megfelelő mértékű szolgáltatást biztosító menetrendet, ezt a szakszervezetek elfogadják, ez az alapja annak, hogy jogszerű sztrájkot lehessen indítani – közölte.

Hozzátette, hogy a sztrájk lebonyolításával kapcsolatban van néhány kérdés, amiről még egyeztetnek, hétfőn lesz a következő tárgyalás. A menetrendet a munkabeszüntetés előtt minimum két nappal kell közzétenniük a Volán-társaságoknak.

Az érdekképviselet elnöke közölte: később tudnak választ adni arra, hány dolgozó csatlakozik a sztrájkhoz. Azt szeretnék elérni, hogy a szakma minden munkavállalója megkapja a bérfejlesztést, ezért minden munkavállalóra számítanak – hangsúlyozta.

A Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelés mértékéről a munkáltató és a tulajdonos (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) képviselőivel, de mostanáig nem sikerült megállapodniuk. Az elmúlt időszakban a kezdeti nullához képest kissé elmozdult a munkáltatói ajánlat, de az érdekképviseletek nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a háromszázalékos bérfejlesztést és a havi ötezer forintos béren kívüli juttatást – írja az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.